Wpis z mikrobloga

Hej #programista15k takie pytanie za 100 punktów. #programowanie #devrekolekcje
Czy warto zmieniać pracę? Siedzę w jednej robocie, 11 lat. Jest ch... ale stabilnie. Kasa dobra jest (jedyny plus). Wkurza mnie zupełny brak rozwoju i dobrze prowadzonych projektów. Właśnie zaliczam wtopę projektowa, stres jak szlag, zaalokowany do dwóch projektów naraz i okazuje się że w tym drugim poza devem i testowaniem miałem jeszcze zebrać wymogi biznesowe. Wszystko niejasne, rozmyte, na już i wczoraj. Mam dość. ALE jak podnoszę to w rozmowach z kolegami zawsze mówią: nie warto, wszędzie tak samo jest itd. Prawda to? Żałujecie zmiany pracy? Ja się boję mniejszej kasy i tego, że okaże się że nic nie umiem naprawdę (chyba każdy dev tak ma) ale już nie daję rady bo wiem, że cokolwiek zgłoszę nic nie zostanie uwzględnione by poprawić (liczy się tylko kasa i rentowność)
  • 19
@regis_uszatek: kolega @multithreading ma rację. Zasiedziałeś się i teraz zmiana będzie bardzo ciężka. Pracę zmienia się co 2-3 lata max bo wtedy zawsze jesteś mniej więcej na bieżąco i przynajmniej ja przy zmianie zawsze sporo się uczę. Co do ogólnie panujących nerwów itd to jest wszędzie praktycznie, może poza jakimś corpo jak się przyczaisz w dobrym zespole no ale skoro chcesz się rozwijać to raczej nie dla ciebie.
Co do kasy,
@regis_uszatek: no to jeszcze nie tak wiele żeby w razie czego nie znaleźć roboty z podobnym wynagrodzeniem. Ja bym ryzykował. Miałem podobne rozterki po 7 latach na stanowisku gdzie dobijałem do 5k. Zmiana była najlepszą rzeczą jaką mogłem zrobić - i co najmniej o 3 lata spóźnioną.