Wpis z mikrobloga

#programowanie #pracait

Jeśli w zespole jest przykładowo kilku programistów i jeden architekt, to kto powinien robić code review?

Architekt nie ma czasu, żeby zająć się wszystkimi commitami.

Najlepiej by było jakby programiści robili sobie review wzajemnie. Ale jak nikt nie robi, bo każdy zajmuje się swoimi zadaniami? Jak powinna zapaść decyzja kto konkretnie ma zrobić review commita, który już długo leży?

- Kierownik ma się bawić takimi pierdołami (tzn. zajmować się wyznaczaniem osoby do każdego commita)?
- Programista, który zrobił commita, szukać kogoś, żeby go prosić kogoś, żeby mu zrobił review? A co jak nikt nie będzie chciał?
- Losowanie i na tego co wypadnie to musi zrobić?
  • 16
  • Odpowiedz
@mk321U mnie w pracy to jest tak zrobione, że CRki mają pierwszeństwo. Jak zrobiłeś zadanie, PR i jest gotowe do sprawdzenia, to bierzesz CRke. Każdy sobie sam wybiera co ma sprawdzić. Ważne żeby było to robione na bieżąco
  • Odpowiedz
@szary-obywatel: @koostosh: @laki1: dzięki za odpowiedzi. Logiczne. Jak widać są różne podejścia w różnych firmach.

Jeszcze jedno pytanie: jak raportujecie czas pracy, to code review na co wpisujecie?
- Dołączacie do czasu swojego zadania, które ostatnio robiliście (i każdy tak robi, wiec sumarycznie wychodzi na równo)?
- Dołączacie do czasu zadania, którego robicie code review (czyli dodatkowy czas do zadania/projektu osoby, która napisała kod)?
- Oddzielne
  • Odpowiedz
@mk321: Review zazwyczaj praktykuje sie miedzy programistami :D Jeden pisze drugi sprawdza. Ja jestem w projekcie gdzie review musi mi zrobić 4 programistów w tym 2'ch seniorów dopiero wtedy QA bierze to na testy ;)
  • Odpowiedz
@mk321: Co do raportowania to różne firmy różne zwyczaje. W jednej spotkałem się z osobnymi taskami na code review, merge itp. W innej były taski tylko na projekty, które obejmowały 4h pracy dziennie, a pozostałe 4h były przeznaczone między innymi na takie rzeczy.
  • Odpowiedz
@mk321: Programiści między sobą, ale wymaga to pewnej organizacji. W przypadku skomplikowanych zmian można wyznaczyć kogoś kto się zna na tym temacie, zawsze też warto aby przynajmniej jeden junior spojrzał na problem.
  • Odpowiedz