Wpis z mikrobloga

#bitcoin #kryptowaluty

Mirki powiedzcie jak to jest. Zainwestowalem w zeszlym roku okolo 25k pln w krypto. Zakupilem na bitbay eth ktore przelalem potem na bitfinexa a w pozniejszym okresie na binance. Na poczatku troche tradowalem recznie ale w styczniu tego roku napisalem sobie bota ktory tradowal za mnie na btc na binance. Bot jest odpalony w awsie w dc tokyo i handluje na binance, ktore jest rowniez w tokio. Od stycznia wykonal kilkadziesiat tysiecy transakcji i na oko obrocil z 50 mln dolarow gotowki. Czy zgodnie z nasza nowa interpretacja mam zaplacic 0.5mln dolarow podatku pcc?? Czy poniewaz zarowno operacje zakupu jak i miejsce handlu sa poza Polska i UE (gdyz to nei ja fizycznie handluje tylko bot odpalony za granica) te operacje sa zwolnione z tego podatku? Jak to jest?
  • 16
@KredytZeroProcent: Hehe czyli klasycznie "nie znam sie to sie wypowiem" :)

Generalnie zgodnie z przepisami jesli do umowy zachodzi poza granicami kraju to nie podlega to pcc. W tym przypadku zarowno gielda jak i bot sa poza wiec pytanie jest jak to interpretowac. Bo jesli interpretacja jest ze to zalezy od tego w jakim kraju znajduja sie kontrahenci koncowi to dojdzie do koljenego absurdu - ja w tym czasie wielokrotnie przebywalem
@woodoo od każdej transakcji jedna zdrowaśka, 1% na konto Czarnego z Torunia, szczery żal za grzechy, mocne postanowienie poprawy, rozgrzeszenie i odpuszczenie... a jak nie to cie ogień piekielny pochłonie !!!
Gdzie w takim wypadku dochodzi do zawarcia umowy?

@woodoo: przepis jest taki ze musisz mieć wątpliwości co do miejsca zawarcia umowy.
Jeśli je masz to było to u ciebie w domu a jak nie to zagranicą.
@woodoo: jestem w tej samej sytuacji (a nawet gorszej jeśli chodzi o kwoty) i powiem krótko: nikt nie zna odpowiedzi na to pytanie, ale obstawiam, że ten cały pcc niegługo padnie.
@woodoo: całkiem szczerze, zupełnie nie rozumiem jak mogliby dojść do Twoich transakcji. Czy masz zamiar realizować zyski przelewem na konto w PL? Po co dobrowolnie zgłaszać te obroty? Nawet jeżeli mają Twoją trx z bitbaya gdzieś w systemie - jaka jest szansa, że się zgłoszą do Ciebie?