Wpis z mikrobloga

Hej wykopowicze, mam taki problem z moją malinką 3B
Mianowicie mam do niej włożoną kartę SD 2 GB na której zainstalowałem berryboota
Przy instalacji zaznaczyłem że wszystkie systemy mają się instalować na przenośnym dysku 500 GB który mam podłączony po USB.Zainstalowałem najnowsze wydanie Raspbiana i wszystko działa okej, tylko jednej rzeczy nie mogę zrobić.
Chciałem zainstalować sterowniki do karty TP-LINK Archer T2UH AC600 (chip mt7610)
Znalazłem skrypt który instaluje sterownik : Drivers WIFI Raspberry
Posiadam obecnie kernel 4.14.26v7-aufs i na niego nie ma sterowników
Chciałem zainstalować jakieś wcześniejsze jądro i tu robią się schody
Wyczytałem że trzeba wpisać komendę sudo rpi-update i podać hash kernela który znajdę Hash kernel Raspberry
Lecz po wpisaniu tego i podaniu hasha np do kernela 4.9 wyskakuje że niby udało się go wgrać lecz po restarcie malinki dalej cały czas mam kernel 4.14.26v7-aufs
Jak mam zrobić downgrade jądra żeby to wszystko działało ?

#raspberrypi #linux #arm #pytaniedoeksperta #raspbian
  • 3
@Norbix1999: Nie wiem jak działa berryboot ale normalnie w Linuksach przy bootowaniu systemów bootloader daje ci dyskretnie możliwość wybrania wersji kernela. Jeśli nie skorzystasz z najnowszej wersji to bootloader bierze najnowszy kernel. Zgaduje, że tutaj jest tak samo. Pewnie wystarczy sprawdzić dokumentację berryboota i przeczytać jak podmienić config na konkretny kernel by bootował ci domyślnie starszą wersję (prawdopodobnie zmiana numerku w jednej/dwóch linijkach w zwykłym pliku tekstowym).
Zainstalowałem od nowa Raspbiana poprzez PINN (zmodyfikowany NOOBS z większą ilością systemów do zainstalowania i większą ilością opcji)
Udało mi się zrobić upgrade do kernela 4.14.31-v7+ i zainstalować sterowniki do tej karty przez podany wcześniej skrypt.
Problem jest taki że karta ta wyszukuje sieci (te na 5 GHz też) lecz po wpisaniu hasła nic się nie łączy. Wyłączyłem wbudowaną kartę ale dalej to samo.Jak najeżdżam na ikonkę sieci w Raspbianie to jest