Wpis z mikrobloga

No i ja też dostałem nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym od KGPN, która to kupiła mój dług od uczelni. Dług z 2007-2008 roku.
Po drodze wielokrotnie zmieniałem adres zamieszkania, ale zameldowania miałem ten sam - nigdy nie dostałem żadnego pisma.
Od 10 lat mam ten sam numer telefonu oraz mail - żadnego telefonu z uczelni, żadnego maila.
(kgpn się odezwało rok temu, owszem, ale na tym etapie i po tylu latach - zignorowałem ich).

Piszę by pokazać Wam co jedna kancelaria stworzyła: https://www.ip-law.pl/pl/blog/79-kgpn-sprzciw
i jeszcze ta uwaga:

"Z przyjemnością pomożemy każdej osobie, która otrzymała nakaz zapłaty / pozew w sprawie przedawnionego uczelnianego długu. Prosimy tylko o niezwłoczny kontakt i przesłanie zdjęć/skanów nakazu zapłaty i pozwu."

( ͡º ͜ʖ͡º)

#prawo
  • 6
@chemik_kieszyk: Wnoszę, wnoszę, przejrzałem kilka wyroków w podobnych sprawach i sporo jest korzystnych :)
Sobie pomysł na biznes, kurde, znaleźli.

(i nie to, że cebulę. Jak się kieedyś dowiedziałem w KRD że mam 300zł długu za pkp sprzed 3 czy 4 lat zapłaciłem od ręki, ale tutaj wkurza mnie, że uczelnia nawet raz się nie odezwała i nagle dług 4krotnie wyższy niż początkowo był. A teraz jakaś firemka sobie na tym
@maur: Generalnie wniosek o uchylenie nakazu zapłaty jest nieprawidłowy albo co najmniej zbędny. Samo wniesienie sprzeciwu w postępowaniu upominawczym powoduje że w zaskarżonej części nakaz traci moc.Finalnie też w razie nieuwzględnienia powództwa sąd nie uchyla nakazu, tylko najzwyczajniej je oddala.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@maur: @k4yt3k: ha! Dzisiaj dostałem odpowiedź na sprzeciw (same informacje o niejednoznaczności formy prawnej uczelni i przedawnieniu), do dwóch punktów z mojego sprzeciwu sie nie odnieśli. Śmierdzi masówką. Do tego zawiadomienie o rozprawie. A u was jak to przebiegło?
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Kokos: IP law załatwił. Nic mnie nie kosztowało, sprzeciw wysłali mi jaki wystosowali - z 15 stron jak nie więcej. Wygrali. Super obsługa, nic nie robiłem i tylko wysyłali maila jak coś się działo. :)