Wpis z mikrobloga

#hardware #komputery #pcmasterrace #pc #kiciochpyta #pytanie

Mam na oku 3 obudowy do pc:
- Fractal Design Define C Midi-Tower
- be quiet! Pure Base 600
- SilentiumPC Pax M70 Pure Black V2

Wszystkie bardzo podobne, bez okna, wyciszone, podobne rozmiary i ceny. Jedyna różnica jaka może być to w jakości wykonania. Komponenty w środku to typowy średniak dla mniej wymagających oraz starszych gier i przeglądania neta.

Ktoś miał styczność z tymi obudowami? Coś może poradzić? Może jakieś inne propozycję w okolicach 300pln?

ps
Co to za idiotyczny pomysł, który stosuje każdy producent, że miejsce zasilacz jest na dole i ciągnie powietrze (a raczej sam kurz) z podłogi?
  • 9
  • Odpowiedz
@01ab: ja właśnie składam kompa i jutro ma mi przyjść fractal tylko że mini C. Zakładając że różnica tylko w wymiarze, to pod zasilaczem (a właściwie pod całą podłogą) jest filtr antykurzowy. Już pomijając kwestie jego skuteczności, to nie da się zasilacza obrócić, żeby brał powietrze z wnętrza obudowy? W moim starym zalmanie tak właśnie mam ulokowany
  • Odpowiedz
@sherkhaan: Nie wiem, ostatnio blaszaka miałem 10 lat temu i w tamtych czasach zasilacze były na górze obudowy z wiatrakiem w dół (do wnętrza obudowy).
  • Odpowiedz
@01ab: paaanie , teraz to temperatury, obiegi powietrza i inne takie gówna xD
zresztą pokłądy kurzu na podłodze nie są nieograniczone, nawet bez fitlra jedyne co zauważysz, że wokół komputera się czysto zrobi ( )
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@01ab: @sherkhaan: najlepszy... Ciepło z nad karty graficznej i procesora nie leci prosto na zasilacz który dostaje wtedy mocno po dupie. No i dzięki temu można zrobić lepszy przewiew w obudowie, Jeszce jak zasilacz ma zamknięta komorę. Tak w skrócie
  • Odpowiedz
@01ab: dlatego we fractalu jest łatwo wyjmowalny żeby można go umyć.. zresztą w pokoju też wypada sprzątać ;)
mimo wszystko można sprawdzić czy zasilacz da się montować w dowolnej pozycji, jakbyś nie mógł tego znaleźć to jutro będę mógł sprawdzić
  • Odpowiedz