Wpis z mikrobloga

Podczas gotowania Single hop eureka (zestaw z twojbrowar.pl) w garze latało dużo glutów. Co moze byc tego przyczyna?
Zacierane w 68 stopniach przez 60min.
Słód Pale ale - 3,5kg
Słód Karmelowy jasny - 0,2kg
Słód Pszeniczny - 0,3kg
#piwowarstwo
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@buzz1 @flamezz No nie spodziewałem, że jest pozytywna oznaka. Raczej sądziłem, że to negatywne skutki zacierania. Tak czy siak p--o teraz jest mętne, mam nadzieje, że jak przeleje do fermentora to chociaż połowa zostanie w garze. :)
  • Odpowiedz
@Sifar: Stary, czym Ty się przejmujesz. Poprzednią warkę wlałem do fermentora razem z chmielinami i wszystkim co było w garze xD Przed zabutelkowaniem 24h cold crash i p--o było klarowne jak koncerniak.
  • Odpowiedz
@flamezz ostatnio gdzieś zobaczyłem całe konstrukcje powstrzymujące zasysanie powietrza do fermentora przy cold crashu. Ja nawet nie wiedziałem, że to jest problem, a ktoś go rozwiązał xD Ludzie lubią utrudniać sobie życie.
  • Odpowiedz
@Sifar: q--a! juz miałem iść spać, po zadaniu drożdży
te gluty to norma w czasie gotowania, białko się wytrąca
spoko, wystudź, opadną na dno, przelej na fermentacje
w gotowym piwie ich nie bedzie
  • Odpowiedz