Aktywne Wpisy
6aesthetic9 +5
W sypialni na P
iErdo +8
Uważam, że cartridge z Nintendo to obecnie najlepsze, co spotkało gry i Panie Bożu proszu niech Nintendo Zachowa to w Switchu 2. Kurde, masz masę gier przy sobie, chcesz zagrać w coś innego? Śmiało. Zmień kartę. Zajmują mało miejsca, możesz je trzymać nawet w portfelu. Byłoby super jakby w przyszłości Update był zapisywany też na karcie. JA wiem, mamy szybki internet, ale zawsze będę bronił fizycznego posiadania gier, bo jest to mega.
Od lat nie grałem w żadną planszówke. Szukam gry dla 2 osób przy której można miło spędzić deszczowy wieczór. Bardzo zależy mi na takiej, która nie nudzi się po kilku rozgrywkach, a można z niej czerpać przyjemność przez dłuuugi czas.
Wydaje mi się, że warto zacząć od najbardziej znanych tytułów :) Sugerując się liczbą opinii na ceneo znalazłem te, ale wiem, że tytułów na rynku jest wiele:
1. Wsiąść do pociągu: Europa
2. 7 Cudów Świata
3. Rebel Small World
4. Agricola
5. Cywilizacja Poprzez Wieki 3 edycja
6. Osadnicy z Catanu
7. Terraformacja Marsa
Co polecacie i dlaczego?
#planszowki #grybezpradu
Czynników jest tak dużo, że bez dokładnego opisu wymarzonej pozycji określenie, która gra da najwięcej frajdy, jest bardzo
Skok na głębszą wodę to też fajna sprawa niż granie w jakieś popierdułki :)))
Z ciekawości wszedłem w 3 linki wyszukiwania najlepszych planszówek
Od siebie polecam Pola Arle - moja ulubiona gra. Ma dużo elementów, ale wszystko jest do opanowania. Nie ma się czego bać.
Dodatkowo:
Tajniacy Duet - słowna gierka na skojarzenia. Jest trudniejsza niż standardowa wersja, bo ma określoną
Przeanalizowałem wszystkie Wasze wpisy w tym wątku. Rozmawialem też z dziewczyną. Okazało się, że na studiach, 2-3 lata temu trochę grała ze znajomymi w planszówki (m.in. w "Zimną wojnę", "Cywlizację" czy "Osadników"). Powiedziała, że lepiej kupić jakąś bardziej zaawansowaną, bo na pewno ogarnę zasady, wystarczy trochę poczytać i będzie większa frajda.
Biorąc pod uwagę
@Beckham:
Mirko z człowieka nigdy nie wyjdzie :D
Chciałbym pograćz dziewczyną w gry planszowe. Spytać ją czy grała już może kiedyś? Nie, najpierw pogadam z mirkami :D
Robinson jest absolutnie kapitalną grą. Pandemia faktycznie jest mniej skomplikowana i działa lepiej na więcej osób (przy dwóch jest problem z wymienianiem się kartami, co rzutuje na trudność i zwiększa losowość gry). Btw:
BTW, jakie to gry?
Tak że zostają tylko Pola Arle! :) Ale co kto lubi.
Pathfinder jest świetny, na drugim miejscu wg mnie jest Eldritch Horror.
Z lżejszych to Tajniacy Duet są moim absolutnym faworytem.