Aktywne Wpisy
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Leotard00 +19
Dlaczego politycy i społeczeństwo tak naciskają na posiadanie dzieci? Według mnie następuje już przeludnienie i z tego powodu żyje nam się gorzej. Moim zdaniem demografia w tej chwili sama się wyrównuje do normalnej wartości.
Po epidemii dżumy gdy wiele ludzi zmarło, nastąpił duży wzrost jakości życia biednych ludzi. Nie brakowało już jedzenia i gruntów rolnych. Dużo osób wzbogaciło się bo nie musieli już żyć jak niewolnicy u swego pana tylko założyć własne
Po epidemii dżumy gdy wiele ludzi zmarło, nastąpił duży wzrost jakości życia biednych ludzi. Nie brakowało już jedzenia i gruntów rolnych. Dużo osób wzbogaciło się bo nie musieli już żyć jak niewolnicy u swego pana tylko założyć własne
Ksiądz: Oczywiście twoje poglądy są sprzeczne z naszym nauczaniem oraz możesz złożyć akt apostazji, ale nie wykreślimy cię z księgi chrztu ponieważ chrztu się nie da cofnąć. Jest niezmazywalny i może i światopoglądowo jesteś ateitą to w naszym mniemaniu będziesz błądzącym katolikiem, a formalnie dalej będziesz zaliczał się jako osoba ochrzczona czyli katolik. A Generalny Inspektor Ochrony Danych Osobowych nie ma tu wstępu.
Za wiki
Ja: Zatem Hitler formalnie był katolikiem? Był ochrzczony [Giblin, James Cross (2002). The Life and Death of Adolf Hitler. New York: Houghton Mifflin Harcourt. ISBN 0-395-90371-8.], był u komunii, bierzmowany, a nawet uczęszczał do szkoły klasztornej, był w chórze kościelnym i rozważał zostanie księdzem [Shirer, William L. (1960). The Rise and Fall of the Third Reich. New York: Simon & Schuster. ISBN 978-0-671-62420-0.]. Wg jego współpracowników nigdy nie okazywał pobożności i nie zdziwiłbym się gdyby wykorzystywał religię tylko do celów manipulatorskich, ale nigdy nie wyrzekł się Boga, często przedstawiał się na swoich konferencjach jako wybraniec Boga. Nigdy nie złożył apostazji a papież go nie ekskomunikował. No i pomimo planów podbicia świata nigdy nawet nie tknął Watykanu. Czyli formalinie był członkiem kościoła.
Ksiądz: Hitler nie był katolikiem, bo jego światopogląd był sprzeczny z tym co naucza kościół.
Ja: Mój pogląd też jest sprzeczny z tym co naucza kościół, a mnie dalej nazywasz katolikiem, bo formalnie chrztu się nie da zmazać a Hitlera da?
Ksiądz:... cicho...
Ja:... A co z narodem niemieckim? Wówczas 95% deklarowało katolicyzm.
Ksiądz: Odkąd Niemcy zaczęli popierać ideologię sprzeczną z nauczaniem kościoła - Hitlera i nazizm, nagle stali się protestantami, a nie katolikami. Po wojnie znowu byli katolikami...
Ja: Mimo iż wszyscy byli ochrzczeni? Czyli w Polsce jest tylko 8% katolików, bo pomimo deklaracji, że są katolikami, wierzą w takie rzeczy jak Reinkarnacja (26%), przeznaczenie (66%), brak piekła (44%), wiara, że zwierzęta mają duszę (36%), że nie ma grzechu pierworodnego (25%) i inne co jest sprzeczne z nauczaniem i ideologiami Kościoła?
za CBOS:
Ksiądz: Wg naszych danych katolików w Polsce jest 80% i basta.
za wiki:
Ja: No ale Niemców skreśliliście, bo pomimo deklaracji katolicyzmu wierzą w coś innego, a Polaków już tak nie skreślacie?
Ksiądz:... cicho...
Jak zauwazyles z odpowiedzi ksiedza jedyna strategia jaka obecnie przyjmuje KK jest przemilczec niewygodne pytania.
@S0Cool: Wyznanie i fakt bycia członkiem jakiejś szkoły to porównanie z dupy. Podobnie jak porównanie z pochodzeniem. Powtarzam się.
@saracenxc: Czyli ci z CBOS się mylili. Ehhh co za niekompetencja.
@piter259: To wymyślony dialog mający na celu pokazanie, że ciężko się wypisać
@S0Cool: Ze szkoły się wypiszę i przestanę być uczniem. Z miasta
Predestynacji, czyli odgórne przeznaczenie niektórych ludzi do grona zbawionych lub potępionych jest elementem niektórych wyznań chrześcijańskich
@saracenxc:
No
@jan_zwyklak: Mógłbyś przytoczyć te statystyki? A jak nie to przestać ośmieszać ateistów? Najpierw to pozamerytoryczne "argumentum ad hitlerum" które służy tylko i wyłącznie ośmieszeniu stosującego (w najlepszym wypadku obie strony, jak tutaj gdy intelektualnie trafił swój na swego), a teraz jeszcze wyssane z palca statystyki.
Mogłeś
Komentarz usunięty przez moderatora
No przecież podałem. Zatrzymałeś się na Hitlerze i już dalej przestałeś czytać? Str. 18-19
http://cbos.pl/SPISKOM.POL/2012/K_049_12.PDF
Wydaje mi się, że zaszło pewne nieporozumienie. Nie chcę w żaden sposób wykazywać, że Hitler wyznawał poglądy katolickie i że z tego powodu katolicyzm ssie, a ateizm jest super. Nic z tych rzeczy. Jedyne co mi przeszkadza to to, że pomimo innych poglądów (ateizm), a nawet złożenia (przypuszczalnie) aktu apostazji, dalej wg prawa kanonicznego byłbym