Wpis z mikrobloga

Koledzy i koleżanki z tagów #arduino i #elektronika. Odpalam właśnie sklep LINK z moim klonem Arduino opartym o Atmega1284p wraz z różnorodnymi shieldami. Shieldów będzie stopniowo przybywać. Pomysł jest taki, że projektujemy sobie swoje urządzenie w oparciu o moduły Comfortino a później niskim kosztem konwertujemy to do jednej produkcyjnej płytki PCB gotowej do masowej produkcji. Kosztem paruset złotych możemy zbudowac sobie prototyp i przerobić go do formatu jakiego potrzebujemy. Na razie jest dość skromnie ale chciałbym dowiedzieć się od Was co byście jeszcze w tego typu sklepie widzieli jako produkty uzupełniające? Jakieś płytki prototypowe/kabelki? Baterie/akumulatory? Przewody USB? Szczerze to nie mam pomysłu. Będę wdzięczny za rady bo jestem w tym (ecommerce) kompletnie zielony. Dodam, że myślę głównie o wygodzie tak, żeby potencjalny klient mógł sobie zamówić wszystko co potrzebuje do projektu w 1 miejscu.
  • 6
@radekrad: Konkurować nie zamierzam. To co ja chcę dostarczyć to przemyślane i działające rozwiązania z bibliotekami, tutorialami itd. Te moje płytki przeciez tez są w Chinach robione bo w robienie tego w polsce oznaczałoby trzykrotnie większy koszt. Sam montaż natomiast robiony jest w Polsce. Nie celuję w użytkownika, ktory chce kupić najtaniej jak się da tylko w tego co może zapłacić parę złotych więcej za lepszą jakość. No i generalnie komercyjnego
@Kyokub: Trochę powątpiewam czy jest jeszcze miejsce na rynku na tego typu 8-bitowce. W zasadzie to kilka ostatnich "jednostkowych" projektów robiliśmy w firmie na płytkach linuksowych - cena jest ta sama a jest 512+ MB RAM, SD/eMMC ile się chce, audio I/O, ethernet/WiFi. Do "mniejszych" ale większych ilościowo rzeczy używaliśmy LPC M0, ST M0+ - podobne (czasem mniejsze) koszty co AVR ale mniejsze ryzyko że skończy się z ręką w nocniku
z moim klonem Arduino opartym o Atmega1284p

@Kyokub: Jak klon jest 1 do 1 to spaliłeś na panewce. Płytki arduino są pinologicznie zepsute od początku ze względu na zachowanie kompatybilności z bibliotekami. A to tak bardzo boli, że często uniemożliwia realizację wielu projektów. Kto ma być twoim klientem? Student? Elektronik? Dostarczasz biblioteki?
@Analityk: Klonem 1:1 nie jest bo tak jak pisałem wyżej nie ma dostępnego komercyjnie Arduino na Atmega1284p. Biblioteki dostarczam swoje (jak np. do GSM i GPS) lub weryfikuję te dostępne z poziomu GUI. Klientem ma być głównie hobbysta - do nauki lub startup - tak, żeby można było wdrażać urządzenia IoT bez potrzeby zatrudniania elektroników. Kupujesz shieldy jakie ci potrzeba, programujesz swoje API i działa. Taki jest zamysł aczkolwiek na czym