Wpis z mikrobloga

Mirki pytanie jest. Czy podczas pieczenia piersi z kurczaka w piekarniku, bez żadnych olejów itp zmienia swoją kaloryczność? Jeśli 1g piersi (bez tłuszczu i skóry) ma około 1 kcal to czy podczas pieczenia może się jakoś znacząco zmienić? W necie znajduje sporo sprzecznych informacji i sam już nie wiem :/
#dieta #odchudzanie #pytaniedoeksperta
  • 11
dzięki


@cors: Jedno mnie nurtuje. Skoro zadajesz pytanie na wykopie bo internet podaje Ci sprzeczne informacje i nie wiesz komu wierzyć - to dlaczego akurat mi miałabyś wierzyć? Też jestem randomowym miejscem w internecie teraz :D
@cors teoretycznie jakoś zawsze sję zmieni i wartość energetyczna (akurat pierś to bardzo chuda jest) i indeks glikemiczny i pewnie jeszcze sto innych rzeczy, ale praktycznie nie ma sensu takimi szczególami sobie głowy zawracać. i tak chićby nie wiem co nie policzysz podaży co do 50kcal nawet, a i praktycznie każdego dnia różni Ci sie zaporzebowanie o co najmniej kilkadziesiąt kalorii/albo i set kcal (nie wliczajac zadnych dodatkowych czynnosci)
@venomik: ale ja wcale nie napisałem że Tobie wierzę akurat. Napisałeś swoją opinię na ten temat i tyle :P Większość źródeł podaje bardzo podobną ilość kcal i ty też jesteś tego zdania, poza tym @b3rly uświadamia mi, że nie ma sensu próbować liczyć tego bardzo dokładnie, bo to jest po prostu niemożliwe. Zastanawiało mnie np dlaczego między pieczeniem w piekarniku a gotowaniem jest dwukrotna różnica w kcal. Ale to już takie
@cors bardziej bym szedl w teorie ze to ilosc kcal w 100gramach gotowego produktu. zawsze jak pieczesz to zmiejsza swoja objetosc produkt.
@cors: ale pieczenie pieczeniu nie równe, możesz robić kuraka zamkniętego w żaroodpornym naczyniu z wodą (wtedy będzie cięższy po obróbce) albo piec z minimalna ilością wody na sucho.
@cors: Czy ty chcesz sam gotować?
Jeśli tak to zignoruj takie tabelki, sprawdź wagę przed gotowaniem. Jak nie dodasz zadnych skladników to ilość kalorii się magicznie nie zwiększy. Koniec problemu.