Wpis z mikrobloga

@Analityk: nie no na pewno większość tego z chin przywożą, w to nie wątpię... ale za pierdołą za kilka złotych to mi różnicy nie zrobi. Ten link z notki wyżej sobie specjalnie wkleiłem wieczorem, bo sklep w miarę blisko.. może na miejscu by mieli.
Radiator na górze układu (jak na zdjęciu) to są jakieś dziecięce zabawy, wygląda to komicznie

@Analityk: właśnie jestem po "testach" pod obciążeniem i z racji chęci zachowania małego rozmiaru przykleiłem radiator od góry.
Przy maksymalnym "sensownym" obciążeniu góra i dół (czyli otwory w płytce i radiator u góry) grzeją się w podobny sposób...
w praktyce to większym problemem było grzanie się samych diód (czy tam ich radiatora) niż układu na przetwornicy...
grzeją się w podobny sposób...

@yourij: A czy znane są ci pojęcia przewodzenia i przenikania ciepła? To, że tab układu i jego plastikowa obudowa mają tą samą temp. nie oznacza która strona ma większą rezystancje cieplną. Robi się tak, jak napisałem. Ty rób jak chcesz.
A czy znane są ci pojęcia przewodzenia i przenikania ciepła?

@Analityk: tak średnio szczerze mówiąc... ważne dla mnie, że jakkolwiek wytraca ciepło, nie jestem jakimś specjalistą... zalezy mi na możliwie małej obudowie a radiator od spodu zwiększyłby całość - bez sensu to trochę zrobione ale na moje potrzeby wystarcza.

Jak pisałem - pod pełnym docelowym obciążeniem nie grzeje się wcale... grzał się tylko, jak mu "dowaliłem do pieca" na godzinkę.

Wystarczyło