Wpis z mikrobloga

@earvin: tak z ciekawości, mieliśmy zestawione cisco na jakimś protokole co miało przełączać między łączami (chyba hsrp, zewn. firma z DE z centrali) i routery sprawdzały właśnie ten adres, i padło, gość, który konfigurował zdziwiony, że nie odpowiada, wycieli nas ?
@ere78 to jest dns googla. Więc wątpię by was wycieli bynajmniej ja się nie spotkałem z taki działaniem.
Natomiast w tym przypadku rozwazalbym dwa scenariusze.
1. Problem po stronie ISP (jakaś awaria)
2. Problem u Google

Przy czym pierwsza jest bardziej prawdopodobna.
@earvin: no właśnie też mieliśmy zonka, światło od orange i światło od netii po 100Mbit , routery spięte własnym 1gbit, gościu stwierdził, że nie mógł w routera spingować googla (z obydwu), z tego co wiem ustawił jakieś w de chyba, od dwóch lat nie ma problemu
@earvin: wszystko wycięte, nie mammy dostępu, żałuję, że nie wpięliśmy kompa bezpośrednio aby sprawdzić, firma produkcyjna, wszystko leży nie ma czasu :-) , w sumie jak sobie teraz myślę to równie dobrze gość mógł coś spierdzielić i się nie przyznał (złapaliśmy ich już na tym), ps. mamy lewe łącze dla IT ;-)
Najlepiej bramę operatora (swoją od operatora) lub pierwszy hop z tracerta do wp (poza swoją lokalną bramą). Od razu dostaniesz informację, czy problem jest u Ciebie, operatora, czy dalej.