Wpis z mikrobloga

Mamy na wypoku eksperta od szeroko pojętej instalacji "Smart"?
Dokładniej - ktoś próbować postawić w domu/mieszkaniu centralkę na RPi/Arduino, podłączyć do tego oświetlenie w całym domu, czujniki wilgoci, ruchu i oświetlenia, grzejniki i jeszcze kilka pierdół? To wszystko spiął w jeden system sterowany z tabletu?

Szukam takiego magika, który poprowadzi za odpowiednią opłatą mnie za rączkę, pomoże postawić taki serwerek na Node JS (nie ogarniam za bardzo jeszcze) i to wszystko zrobić tak jak się zrodziło w mojej głowie? Temat na już :-)

Nie, nie chcę gotowego rozwiązania za x tys. z firmy y. Chcę się jak najwięcej przy tym projekcie nauczyć, żeby później móc sobie dopisać to i tamto.

Nie, nie chcę dyskutować "po co". Po prostu chcę i już :-)

#smarthome #wroclaw #remontujzwykopem #raspberrypi #arduino
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Vexis: masz już położoną elektrykę i chcesz zrobić chatę smart. Trochę obudziłeś się z ręka w nocniku. Teraz zostało tylko kombinowanie jak obejść ograniczenia że nie masz przewodów podciągniętych tam gdzie być powinny. SMS lepszy niż apki na tel? No nie jestem pewny, vpn i po sprawie. Chcesz temat na już to zostaje chyba fibaro, ale cenowo nie jest zbyt korzystnie. Jeśli to już może trochę potrwać (wysyłka z chin)
  • Odpowiedz
@azer: można sobie tym wysterować na luzaku jakieś sterowanie oświetleniem budżetowe, ja kupiłem taki zestaw 3 wtyk w gniazdka z pilotem za 80pln bodajże.
Do niekrytycznych rzeczy jest wystarczające myślę ;)
  • Odpowiedz