Aktywne Wpisy
volumenis +96
Cześć Mirki i Mirabelki, w ubiegłym miesiącu miałem okazję jeździć trochę Tesla Cybertruck po Kalifornii.
Głównie w okolicach Oakland - San Francisco - San Jose.
Samochód nie jest idealny, ale frajda z jazdy jest spora. Fajne jest też to, że można poznać wiele osób jeżdżąc takim samochodem. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jeśli macie pytania, chętnie odpowiem.
#ama #tesla #cybertruck
Głównie w okolicach Oakland - San Francisco - San Jose.
Samochód nie jest idealny, ale frajda z jazdy jest spora. Fajne jest też to, że można poznać wiele osób jeżdżąc takim samochodem. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jeśli macie pytania, chętnie odpowiem.
#ama #tesla #cybertruck
McBreed +333
Nawet nie wiem, jak sobie to wyobrażać przy wydawaniu wyroku, no bez kitu, miała być jakaś tabelka czy co?
- 100% pewności co do winy - kara śmierci
- 80% pewności co do winy - dożywocie
- 60% pewności co do winy - 25 lat więzienia
Czy co?
I że jak miałby brzmieć wyrok? "Po zapoznaniu się z materiałem dowodowym sąd uznaje winę oskarżonego, aczkolwiek ma pewne wątpliwości, dlatego postanawia się nie przychylić do wniosku prokuratora dziura w dupie i zamiast kary śmierci skazać oskarżonego na 25 lat więzienia. W końcu po kilku latach mogą pojawić się nowe fakty i okazałoby się, że zabilibyśmy niewinnego człowieka w majestacie prawa, a tak to najwyżej odpali mu się jakieś odszkodowanie czy coś tam"?
Zamieszczam linki do komentarzy:
1
2
#prawo #januszeprawa #karasmierci #shitwykopsays #neuropa #4konserwy
Komentarz usunięty przez autora
A to, o czym ewentualnie mówisz, to okoliczności łagodzące i (w Twoim przykładzie) obciążające.
Komentarz usunięty przez autora
@inspektor_erektor: Jak dowody nie są JEDNOZNACZNE to raczej uwolnić a nie do więzienia.
Bo niby jak?
Skazuję pana A na 25lat więzienia bo spośród wszystkich oskarżonych jest pan najbliżej winy...
Skazuję pana B na 15 lat więzienia. Bo co prawda A jest bliżej winy,
@Slonx: W sądzie nigdy nie byłeś. Koncepcja "nie ma pewności to dam zawiasy" jest spotykana w polskim sądownictwie zwłaszcza przy pierdołach.
@rasmor: Tak można ocenić KAŻDY dowód w sądzie. I całą procedurę - jest poprawna, chyba że czynnik ludzki...
Jakim prawem mamy kogoś zamykać w więzieniu, izolować, skoro może on być niewinny? Jak ktoś odsiedzi 5 lat za coś czego nie zrobił, kto mu te 5 lat życia wróci?
Ale wiesz, że to nie ja wychodzę z tego założenia? Jestem przeciwnikiem kary śmierci z innych powodów.
Człowiek to zwierzę (niewolnik fizjologii, maszyna biologiczna) żyjące zwykle w zorganizowanej społeczności które regulują różne prawa. Ktoś ich nie przestrzega - zwłaszcza tych przyjętych za fundamentalne (np. nie zabijaj), powinien z tej społeczności być usunięty. Brzmi rozsądnie? Mnie się wydaje, że tak, zwłaszcza, że 'przewinienia' wartościujemy i nie wszystkie powodowałyby eksterminacje szkodnika.
@PanCzlowiek: Skazanemu na więzienie można zadośćuczynić. Oczywiście, ŻADNE zadośćuczynienie nie zwróci utraconych lat, ani nie zrekompensuje piekła,
@Slonx: Nie. Kara śmierci ma być zamiennikiem dożywocia.