Wpis z mikrobloga

@niewiemococho: tak jakieś 5% po 70% dla wzmacniacza i 25% dla wiosła xD ewentualnie mógłbym się wdać w dyskusję w przypadku gitary akustycznej/klasycznej (a i to raczej w zakresie brzmienie zimne czy ciepłe) ale "coś mocniejszego" sugeruje raczej elektryka ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Nie rób sobie wody z mózgu bo skończysz jak ci piwosze neofici czy inni audiofile ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
po 70% dla wzmacniacza i 25% dla wiosła xD

@powaznyczlowiek: doczytałem, że to będzie Line 6 spider 15Watt. Więc tym bardziej struny można wybrać pod kątem finansów. Ja lubię Ernie Balle, są niedrogie i bardzo rzadko mi się zrywają. Kiedyś używałem Ble Steeli i były OK, chociaż te bez owijki wydawały się jakieś nierówne. Najistotniejsza różnica to grubość strun, dobierz sobie do preferencji.
  • Odpowiedz
@niewiemococho: kolego jeśli Cię nie przekonuje to co napisaliśmy to poświęć po prostu troszkę hajsu i jeden wieczór, kup struny najdroższe i najtańsze jakie masz możliwość (byle tej samej grubości), załóż jedne drugie i być może będziesz spał spokojnie, a niewykluczone, ze następnym razem kupisz po prostu ze średniej półki bez rozkminiania - tak żeby za szybko nie pękły i nie muliły po dwóch dniach ;)

Powodzenia :)
  • Odpowiedz
@niewiemococho: Tylko Elixiry. Są co prawda kilkanaście złotych ponad podanym przez Ciebie budżetem, ale wystarczają na nieporównywalnie dłużej niż np. Ernie Balle ze względu na dodatkową folię ochronną. Finalnie, w dłuższej perspektywie wychodzą taniej.
  • Odpowiedz
@niewiemococho: To nic, następnym razem. Z moich doświadczeń Ernie Balle długo nie wytrzymują, dość szybko brzmienie robi się mało ostre, bez tego fajnego "brzdęku". Ale zadbaj o ich regularne czyszczenie po każdym graniu, to wytrzymają trochę dłużej.
  • Odpowiedz
@niewiemococho: Zwykła szmatka bawełniana wystarczy, może być z jakiegoś starego t-shirta. To normalne, że podczas grania na strunach osadza się brud, który widać najbardziej "pod struną" - od strony gryfu. Wystarczy, że złapiesz w strunę w dwa palce ze szmatką, przejedziesz tam i z powrotem, żeby ściągnąć ten brud, uważając przy okazji, żeby nie zerwać struny przy czyszczeniu. Przy zwykłych strunach (bez powłoki ochronnej) można użyć dodatkowo jakichś płynów/olejków do
  • Odpowiedz