Wpis z mikrobloga

@LucasNav: Coś ściemniasz...
1) od DHL dostałeś informacje za co płacisz, dlaczego i w jakich stawkach
2) w koszcie 78zł jest wliczona obsługa przewoźnika który w twoim imieniu reguluje należności podatkowe za przesyłkę (nawet od wartości 1zł należy się podatek). Usługa pośrednictwa celnego.
3) Nie wiedziałeś o konieczności zapłaty podatku od sprowadzonych rzeczy? Cóz - teraz już wiesz.
4) nie wydadzą Ci paczki jeśli nie opłacisz więc... albo fejk/scam albo zarzutka
@Skwarek85: 1) nic nie dostałem. Żadnych informacji. Innym zatrzymują paczki w urzędzie celnym i informują o konieczności opłaty cła, albo proszą o upoważnienie. U mnie załatwili to bez porozumienia ze mną
2) należności podatkowe nie wynoszą 80zł. Nie ma opcji żeby należności wyniosły połowę wartości towaru
3) są jakieś kwoty któych jeśli sie nie przekroczy to czegoś tam sie nie placi, ale nie o to chodzi - moge zaplacic, ale nie
@Andczej: > konto od 26 minut, no tak przecież wykop to support DHL, usuń konto

Ej no szukalem postow czy ktos mial podobna sytuacje, zobaczylem ze ktos mial, chcialem spytac jak mu poszlo, wiec zalozylem konto? Jestes Administratorem INTERNETÓW, żeby decydowac kto gdzie moze pisac?
@Andczej: Ok - Kurier może "zapomnieć" opłaty...ale powinien przedstawić Ci te dokumenty w czasie wydania.
Nie ma dokumentów? Nie ma zapłaty. Nie ma zapłaty? nie ma wydania paczki.
Jak mi udowodni, że nie zapłaciłem skoro pieniądze "dostał do rączki" a rączki do kieszeni włożył?
2) należności podatkowe nie wynoszą 80zł. Nie ma opcji żeby należności wyniosły połowę wartości towaru

@LucasNav: opłata za pośrednictwo + VAT

3) są jakieś kwoty któych jeśli sie nie przekroczy to czegoś tam sie nie placi, ale nie o to chodzi

powtarzasz głupoty
@Skwarek85: >Gdzie napisałem, ze to koszty podatkowe? To koszt za pośrednictwo przewoźnika (DHL)

Cóż DHL wysłał mi maila z elegancką tabeleczką gdzie w rubryce VAT jest 78zł. Kwota obok to ponad 380zł. Rubryki Prowizja nie widzę. Fakture też dosłali i też prowizji nie ma. To 78zł to sam VAT
@Prozdrowotny: najpierw dostalem SMS, a jak napisalem do nich to doslali fakture i widze ze przekazali to dalej zeby wyjasniono wysokosc tej kwoty, bo serio coś jest nie halo skoro naliczyli od 380 - ta kwota jest z czapki zupelnie
już się dowiedziałem skąd ta kasa. Na fakturze nie było kosztu transportu wyszczególnionego więc naliczyli mi statystyczny koszt 55USD :) Co razem z ceną towaru daje 100$ i od tego VAT to 78zł :) Oczywiście wszystko za moimi plecami, bez żadnego informowania itd. rozkosznie