Wpis z mikrobloga

@xDrope: MOM wzięło się z tego, że jest to swego rodzaju papka z resztek. To, co zostaje po robieniu wędlinek czy innych piersi z kurczaka leci do miksera. Ciężko natomiast to gówno policzyć, bo nigdy nie wiesz co tam jest. No i jeszcze kwestia składu - więcej tłuszczy nasyconych niż w tradycyjnym mięsku, oraz konieczność stosowania konserwantów.

Jak ci smakuje to szamaj ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Co jest złego w mięsie oddzielanym mechanicznie


@xDrope:

nie ma nic, bardziej uważałbym na dodatki, które sa dodawane do produktów zrobionych z MOM - oleje roslinne, azotany, sojowe dodatki i inny syf.

- poza tym to chyba dobrze, ze zabite zwierze zostanie zjedzone w całości - on nosa po ogon.
@Zwanek: dlatego nie czytam wikipedii. Każdy argument to domysły i "być może". Być może to aspartam miał być rakotwórczy i tylko ludzi straszyli źle przeprowadzonymi badaniami.

@WesolySromek: Nadal nic szkodliwego, konieczność konserwantów też nie narzuca szkodliwości, chociaż to pierwszy mocny punkt.

@drGreen: Czyli inne dodatki wymienione w składzie? Są kombinacje MOM z nieszkodliwymi konserwantami?

@Fafnucek: Co masz na myśli pisząc właściwości odżywcze i faszerowanie? Prosiłem bez foliowych czapek,
@xDrope: Jak rany. No ale jakch oczekujesz konkretów? Mam wyskoczyć po jakiegoś technologa żywienia, czy pobiec do biblioteki w SGGW i podać ci konkretne pozycje, strony i numer wiersza w którym jest opisana niska wartość odżywcza chrząstek i skórek? Jprdl, znalazł się niewierny Tomasz dietetyki, kontestator zdrowego żywienia.
nic szkodliwego


@xDrope: No bo to nie jest szkodliwe samo z siebie. Po prostu jest to jedzenie kiepskiej jakości, z #!$%@? makrosami, niezbyt dobrze smakujące (to już kwestia gustu), i doprawione "chemią". Chcesz to jedz - twoja sprawa. Ja wolę dopłacić parę złotych i kupić coś lepszego ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Zwanek:
- Zastrzeżenia higieniczne jak przy sprzedaży flaków? Zastrzeżenia zdrowotne jakie?
- Rozumiem, że karkówki, łopatki i szynki to nie jest normalne mięso?
- No szybciej się psuje, niektóre firmy dodają konserwanty, ale jakie?
Zero konkretów, wpis jak z pani domu o szkodliwości chleba.

@Fafnucek: XDDD wiedza na poziomie pani domu i wtykanie "mądrych" wyrażeń w zdania żeby brzmieć poważnie kiedy się ich nie rozumie np. "wartości odżywcze"

@lolek32:
@xDrope: wez sobie mieso od kosci, takie np z udek z kurczaka i wez filet. Poloz to w cieple i sprawdz co sie szybciej zasmierdnie. Na tym od kosci duzo latwiej sie rozwijaja bakterie, wiec chcac takie mieso sprzedawac musisz tam wsypac wiecej chemii, zeby mialo termin przydatnosci wiekszy niz pare dni.
I tu jest glowny problem, drugi to taki, ze taki MOM ma znacznie nizsza wartosc biologiczna(BV), bo jest tam
i chciałbym wiedzieć co konkretnie jest nie tak


@xDrope: To sobie kup książkę i przeczytaj. Jesteś śmieszny jeżeli oczekujesz żeby na mikro ktoś z pamięci przedstawił ci dokładnie proces produkcyjny parówek. Może jeszcze równania przemian chcesz?

makro mają lepsze niż część normalnych mięs


@xDrope: No faktycznie, zajebiste makro.
http://www.ilewazy.pl/parowka-berlinki-classic
Dobra, widzę że dyskusja z tobą nie ma absolutnie żadnego sensu. Idź sobie do biedry po zapas paróweczek i najtańszego mielonego
@xDrope: no to po konkrety, to już się musisz zgłosić do dietetyków i producentów, a nie zgrywasz tu bajabongo dyskusji, kiedy to twój dyskurs poza #!$%@?, okazyjnym xd i argumentem o pani domu dużo więcj nie daje.