@Zwanek: @Luqiize: I co w związku z tym? Od chrząstek ani skóry zmielonej się nie umiera, a MOM jest przedstawiane jakby zjedzenie czegokolwiek z tym powodowało natychmiastowego raka ( ͡º͜ʖ͡º) Są jeszcze jakieś przeciwskazania do MOM?
@xDrope: Przed chwilą czytałem Wiki i główne zastrzeżenia są takie: -Obecność skór i kości budzi zastrzeżenia higieniczne i zdrowotne -Takie mięso posiada znacznie więcej tłuszczu niż zwykłe mięso -Znacznie bardziej podatne na utlenianie, przez co trzeba do niego dodawać przeciwutleniacze, a mięso generalnie szybciej się psuje.
@xDrope: MOM wzięło się z tego, że jest to swego rodzaju papka z resztek. To, co zostaje po robieniu wędlinek czy innych piersi z kurczaka leci do miksera. Ciężko natomiast to gówno policzyć, bo nigdy nie wiesz co tam jest. No i jeszcze kwestia składu - więcej tłuszczy nasyconych niż w tradycyjnym mięsku, oraz konieczność stosowania konserwantów.
@xDrope: @drGreen: to glłównie tkanka łączna, skórki i tłuszcz, czyli mięsa tam nie ma, właściwości odżywcze minimalne, szybko się psuje i trzeba to faszerować, ale jest tanie i daje się upchnąć do wszystkiego.
@Zwanek: dlatego nie czytam wikipedii. Każdy argument to domysły i "być może". Być może to aspartam miał być rakotwórczy i tylko ludzi straszyli źle przeprowadzonymi badaniami.
@WesolySromek: Nadal nic szkodliwego, konieczność konserwantów też nie narzuca szkodliwości, chociaż to pierwszy mocny punkt.
@drGreen: Czyli inne dodatki wymienione w składzie? Są kombinacje MOM z nieszkodliwymi konserwantami?
@Fafnucek: Co masz na myśli pisząc właściwości odżywcze i faszerowanie? Prosiłem bez foliowych czapek,
@xDrope: Jak rany. No ale jakch oczekujesz konkretów? Mam wyskoczyć po jakiegoś technologa żywienia, czy pobiec do biblioteki w SGGW i podać ci konkretne pozycje, strony i numer wiersza w którym jest opisana niska wartość odżywcza chrząstek i skórek? Jprdl, znalazł się niewierny Tomasz dietetyki, kontestator zdrowego żywienia.
@xDrope: No bo to nie jest szkodliwe samo z siebie. Po prostu jest to jedzenie kiepskiej jakości, z #!$%@? makrosami, niezbyt dobrze smakujące (to już kwestia gustu), i doprawione "chemią". Chcesz to jedz - twoja sprawa. Ja wolę dopłacić parę złotych i kupić coś lepszego ( ͡°͜ʖ͡°)
@Zwanek: - Zastrzeżenia higieniczne jak przy sprzedaży flaków? Zastrzeżenia zdrowotne jakie? - Rozumiem, że karkówki, łopatki i szynki to nie jest normalne mięso? - No szybciej się psuje, niektóre firmy dodają konserwanty, ale jakie? Zero konkretów, wpis jak z pani domu o szkodliwości chleba.
@Fafnucek: XDDD wiedza na poziomie pani domu i wtykanie "mądrych" wyrażeń w zdania żeby brzmieć poważnie kiedy się ich nie rozumie np. "wartości odżywcze"
@xDrope: wez sobie mieso od kosci, takie np z udek z kurczaka i wez filet. Poloz to w cieple i sprawdz co sie szybciej zasmierdnie. Na tym od kosci duzo latwiej sie rozwijaja bakterie, wiec chcac takie mieso sprzedawac musisz tam wsypac wiecej chemii, zeby mialo termin przydatnosci wiekszy niz pare dni. I tu jest glowny problem, drugi to taki, ze taki MOM ma znacznie nizsza wartosc biologiczna(BV), bo jest tam
@xDrope: To sobie kup książkę i przeczytaj. Jesteś śmieszny jeżeli oczekujesz żeby na mikro ktoś z pamięci przedstawił ci dokładnie proces produkcyjny parówek. Może jeszcze równania przemian chcesz?
makro mają lepsze niż część normalnych mięs
@xDrope: No faktycznie, zajebiste makro. http://www.ilewazy.pl/parowka-berlinki-classic Dobra, widzę że dyskusja z tobą nie ma absolutnie żadnego sensu. Idź sobie do biedry po zapas paróweczek i najtańszego mielonego
@xDrope: no to po konkrety, to już się musisz zgłosić do dietetyków i producentów, a nie zgrywasz tu bajabongo dyskusji, kiedy to twój dyskurs poza #!$%@?, okazyjnym xd i argumentem o pani domu dużo więcj nie daje.
#dieta #mikrokoksy
-Obecność skór i kości budzi zastrzeżenia higieniczne i zdrowotne
-Takie mięso posiada znacznie więcej tłuszczu niż zwykłe mięso
-Znacznie bardziej podatne na utlenianie, przez co trzeba do niego dodawać przeciwutleniacze, a mięso generalnie szybciej się psuje.
Jak ci smakuje to szamaj ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@xDrope:
nie ma nic, bardziej uważałbym na dodatki, które sa dodawane do produktów zrobionych z MOM - oleje roslinne, azotany, sojowe dodatki i inny syf.
- poza tym to chyba dobrze, ze zabite zwierze zostanie zjedzone w całości - on nosa po ogon.
@WesolySromek: Nadal nic szkodliwego, konieczność konserwantów też nie narzuca szkodliwości, chociaż to pierwszy mocny punkt.
@drGreen: Czyli inne dodatki wymienione w składzie? Są kombinacje MOM z nieszkodliwymi konserwantami?
@Fafnucek: Co masz na myśli pisząc właściwości odżywcze i faszerowanie? Prosiłem bez foliowych czapek,
@xDrope: No bo to nie jest szkodliwe samo z siebie. Po prostu jest to jedzenie kiepskiej jakości, z #!$%@? makrosami, niezbyt dobrze smakujące (to już kwestia gustu), i doprawione "chemią". Chcesz to jedz - twoja sprawa. Ja wolę dopłacić parę złotych i kupić coś lepszego ( ͡° ͜ʖ ͡°)
- Zastrzeżenia higieniczne jak przy sprzedaży flaków? Zastrzeżenia zdrowotne jakie?
- Rozumiem, że karkówki, łopatki i szynki to nie jest normalne mięso?
- No szybciej się psuje, niektóre firmy dodają konserwanty, ale jakie?
Zero konkretów, wpis jak z pani domu o szkodliwości chleba.
@Fafnucek: XDDD wiedza na poziomie pani domu i wtykanie "mądrych" wyrażeń w zdania żeby brzmieć poważnie kiedy się ich nie rozumie np. "wartości odżywcze"
@lolek32:
I tu jest glowny problem, drugi to taki, ze taki MOM ma znacznie nizsza wartosc biologiczna(BV), bo jest tam
@xDrope: To sobie kup książkę i przeczytaj. Jesteś śmieszny jeżeli oczekujesz żeby na mikro ktoś z pamięci przedstawił ci dokładnie proces produkcyjny parówek. Może jeszcze równania przemian chcesz?
@xDrope: No faktycznie, zajebiste makro.
http://www.ilewazy.pl/parowka-berlinki-classic
Dobra, widzę że dyskusja z tobą nie ma absolutnie żadnego sensu. Idź sobie do biedry po zapas paróweczek i najtańszego mielonego