Wpis z mikrobloga

Dzisiaj u mnie w kuchni wjechała zapiekanka " Rakott Krumpli". Jeśli zostaniecie zaproszeni do Węgierskiego domu - to jest duża szansa, że to zostanie Wam podane. Ja pamiętam jak byłem w gościach u Węgierskiej rodziny - to właśnie to mi podała i tak mi zasmakowało, że dzisiaj sam postanowiłem zrobić. Zapiekanka nie jest skomplikowana i wychodzi naprawdę tanio. Wyjątkiem jest jedynie zakupienie dobrej Węgierskiej kiełbasy, ale może być Chorizo. Zdjęcia swojego nie mam - bo zjadłem za szybko:) Nie wygląda dobrze, ale smakuje jeszcze lepiej ;)

Poniżej wstawiam przepis i zdjęcie. Wszystko znajduję się na stronie w linku - bo z niej właśnie wszystko brałem.

"Składniki:

śmietanowa zapiekanka ziemniaczana, rakott krumpli
1 kg ziemniaków (najlepiej typu sałatkowego)
6 dużych jajek
150 g kiełbasy (węgierskiej paprykowej, chorizo, polskiej lub innej)
400 g kwaśnej gęstej śmietany (minimum 18 %)
100 g startego ostrego żółtego sera
sól i pieprz
słodka papryka w proszku (opcjonalnie)
masło (do natłuszczenia formy)
Wykonanie:

Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki. Obgotować 10 minut w lekko osolonej wodzie, a następnie przepłukać zimną wodą na sitku.
Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać i pokroić w plasterki.
Kiełbasę pokroić w plasterki. Jeżeli używamy polskiej - oprószyć ją papryką w proszku.
Śmietanę wymieszać dokładnie z solą i pieprzem (ilość wg smaku).
Naczynie żaroodporne wysmarować dokładnie masłem.
Ziemniaki podzielić na trzy porcje, a jajka, kiełbasę i śmietanę na dwie. Układać w formie w kolejności: ziemniaki - jajka - kiełbasa - śmietana. Powtórzyć i na końcu ułożyć trzecią porcję ziemniaków.
Całość przykryć warstwą startego sera.
Wstawić do piekarnika o temperaturze 180 stopni i zapiekać 45 minut. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 20 minut.
Pozwolić zapiekance ostygnąć, a przed podaniem odgrzać."

http://zadanie-gotowanie.blogspot.com/2016/08/wegierska-zapiekanka-ziemniaczana.html

#gotujzwykopem #wegry #kuchnia
maxwol - Dzisiaj u mnie w kuchni wjechała zapiekanka " Rakott Krumpli". Jeśli zostani...

źródło: comment_wEdHehFqCw4wxwBLkOZcBgsiW02ugxjx.jpg

Pobierz
  • 1