Wpis z mikrobloga

• 2
Mirki jest bardzo źle?

"WYNIK
Badanie MR kręgosłupa L/S, sekw. T1, T2, STIR:

Poziome ustawienie kości krzyżowej.
Obniżenie wysokości i zmniejszenie uwodnienia krążków m-k L4/L5 i L5/S1.
Na poziomie L4/L5 centralna przepuklina krążka m-k, częściowo przemieszczona doogonowo, do poziomu 1/3 górnej trzonu L5, modelująca worek oponowy.
Na poziomie L5/S1 centralno-lewoboczna przepuklina krążka m-k, w wym. a-p 8mm, spłycająca lewy zachyłek boczny kanału kręgowego, z następczym modelowaniem korzenia S1 i zwężająca lewy otwór m-k, z cechami konfliktu z lewym korzeniem L5.
Zaostrzenia krawędzi trzonów kręgów L4-S1.
Nie uwidoczniono ognisk patologicznego sygnału w obrębie struktur kostnych objętych badaniem.
Stożek rdzenia bez zmian ogniskowych."

#zdrowie #kregoslup #neurologia #neurochirurgia
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Android
  • 0
@ayylmao zdarzało się że nie mogłam wstać tak jakby noga się blokowała, pol roku temu ból calego kręgosłupa który zablokował mnie całkowicie.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
Obecnie mam leki w razie "w" jakby sytuacja się powtórzyła a tak to boli umiarkowanie i funkcjonuje w miarę normalnie.
  • Odpowiedz
@AK22: to u mnie było podobnie, z tym że jak ból wszedł w nogę to w każdej pozycji bolała i ciągle byłem na przeciwbólowych. Jedno jest pewne że musisz coś z tym zrobić bo będzie tylko gorzej, może fizjoterapia pomoże(w moim przypadku nie pomogła) tylko musisz się przygotować na koszt około 2000zł, jak nie pomoże to operacja
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@ayylmao szczerze operacji się trochę obawiam że coś pójdzie nie tak i wyląduje na wózku. Albo pomoże. Wiadomo ryzyko zawsze jest.
  • Odpowiedz
@AK22: zwykła rehabilitacja jest do dupy i nic dziwnego że nie pomogła, fizjoterapeuta uciska różne miejsca w nodze i ulgę poczujesz już po pierwszym zabiegu tylko pytanie czy się cofnie ta przepuklina
  • Odpowiedz
@AK22: mi lekarz przed operacją powiedział że jest 1% na to że coś pójdzie nie tak i nie będę mógł ruszać stopą, ale ja już nie miałem wyboru bo próbowałem fizjoterapii
  • Odpowiedz
@AK22: najgorsze z tego wszystkiego są 2 dni po operacji bo ciężko się ruszyć, trzeciego dnia już jest lepiej, po 2 tyg. zdejmują szwy i jest już dobrze, chyba po 3tyg. zaczyna się rehabilitacje u fizjo i wtedy w moim przypadku już było bardzo ok. na tyle że nie brałem przeciwbólowych i nic nie bolało.
Jak jesteś z Warszawy to u Prokopienko załatwisz operację bardzo szybko(nawet do 2 tyg.), tylko
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@ayylmao tak jestem z Warszawy. Teraz już jest wszystko ok jakieś bóle odczuwasz? Czy czujesz się jak nowo narodziny? ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz