Wpis z mikrobloga

• 17
@seeksoul skoro wiele wspolczesnych komputeroeych oscyloskopow jest na windowsie, to nic nie stoi na przeszkodzie. Sam miałem starego tektronixa, ktory w srodku miał normalnego pcta na jakims pentium3, karty ISA do gbip i vga, dysk flash z ichnim systemem - ale bez problemu bootowem na nim linuksa z wlasnego dysku (win/dos z jakiegos powodu jie chcial)
  • Odpowiedz
@seeksoul: ja ma takie pytanie może głupie może mądre, ale co więcej potrafi taki oscyloskop od takiego zwykłego. Wstyd mi nawet pytać bo z zawodu elektryk jestem ale elektronika jakoś nie była moja mocna strona
  • Odpowiedz
@skk1993: za wikipedią:

przyrząd elektroniczny służący do obserwowania, obrazowania i badania przebiegów zależności pomiędzy dwiema wielkościami elektrycznymi, bądź innymi wielkościami fizycznymi reprezentowanymi w postaci elektrycznej.

są dwa rodzaje oscyloskopów: analogowe (łatwo poznać po monochromatycznym wyświetlaczu) i cyfrowe (kolorowy wyświetlacz, szmery bajery, pamięć przebiegów itp.
  • Odpowiedz
@cycu362: raczej nic szczególnego nie potrafi czego nie umiałby zwykły analogowy oscyloskop
jest po prostu wygodniejszy w użyciu i sporo rzeczy można zrobić w ustawieniach lub "wyklikać" zamiast kręcić gałkami
  • Odpowiedz
@cycu362 głównie chodzi o pasmo, napięcie z gniazdka możesz sobie obserwować nawet oscyloskoem za 100zl, ale przebiegi szybkie kilka giga czy setki mega tu już musisz mieć bardzo szybki przetwornik. Cyfrowe są obecnie używane dlatego, że masz możliwość obróbki sygnału, może dekodowac sygnały, liczyć jakieś rmsy wartości różne, FFT, częstotliwość no co tylko chcesz. Kiedyś analogowe miały ta zaletę, że nie miały czasu martwego, ale teraz niektóre cyfrowe odświeżaja się nawet
  • Odpowiedz