Aktywne Wpisy

Krolowa_Nauk +516
Masakra, staram się śledzić wszystkie wpisy odnośnie obecnej sytuacji powodziowej, ale przekopywanie się przez te durne heheszki to jakiś koszmar. Co drugi wpis to jakieś szurstwo albo nabijanie się z tragedii "bo mnie to nie dotyczy i nie mój problem". Ludzie potopili swoje i tak już niewielkie zasoby empatii czy o co chodzi? Przykre bardzo...
Wszystkim, których dotknęła ta tragedia bardzo współczuję i mam nadzieję, że jak najszybciej uda się opanować sytuację
Wszystkim, których dotknęła ta tragedia bardzo współczuję i mam nadzieję, że jak najszybciej uda się opanować sytuację
matixrr +420

taka sprawa jest ;) skonfigurowałem sobie na mikrotiku (rb3011uias-rm) eth1 jako wan1, eth2 jako wan2, połączyłem je razem w bonding balance rr. wszystko fajnie, dhcp client pobrał sobie ip z wan1, route lista dodała sobie nowe wpisy i wyglądają tak:
DAS 0.0.0.0/0 (gateway 192.168.1.1 reachable bonding 1) //tj. brama z wan1
DAC 192.168.0.0/20 (bonding 1 reachable) //dla uzyskania dostępu do adresów w obrębie wan1
AS 192.168.16.0/24 (WAN2 reachable) //dodałem ręcznie dla uzyskania dostępu do adresów w obrębie wan2
DAC 192.168.88.0/24 (bridge reachable) // tj. sieć mikrotika, w brigu są eth3-eth10.
Moje pytanie: z kompa z sieci mikrotika nic nie działa ... żaden ping, żaden adres nawet ten z sieci 192.168.0.0/20, jak zrobię pinga albo tracerta z poziomu WinBox'a Mikrotika to oczywiście pingi odpowiadają, tracert zwraca poprawne trasy. Czy coś jest źle ustawione w Route List albo w bridge1?
@brokenik: chciałbym uzyskać to co wyżej napisałem. tryb pracy bondingu (w moim przypadku balance rr mi to właśnie zasugerował - w sumie balancing bkp też mi się podobało).
panowie, co zrobiłem źle?
Nie rozwiązuje to problemu awarii w szkielecie operatora. Możliwa jest sytuacja w której będziesz miał sesje ppp, czy adres ip z
Manual:Interface/Bonding
Nie ma innego rozwiązania, niż manipulacja trasami w tablicy routingu i wszystie rozwiązania HA i FailOver dotyczące IP działają na tym mechanizmie, nawet BGP. Musisz zrobić tak jak napisałem, czyli zainstalować dwie trasy domyślne, najlepiej w różnych tablicach routingu (np w isp1 i isp2). Aby to zrobić, ustaw dla isp1 default-route-distance na 201, dla isp2 na 202. Następnie przy pomocy route filters, musisz dodać filtr który zmodyfikuje trasy do isp1 i isp2, tak aby znalazły się w innych tablicach routingu. Będzie to coś w stylu:
/routing filters add chain=dynamic-in distance=201 prefix=0.0.0.0/0jeszcze raz wielkie thx.