Ten pospolicie nazywany "szczypawicą" owad, jest naturalnym wrogiem rybika cukrowego (ten co biega po łazience jak siedzisz tam w nocy) i walczy z nim o terytoria. Nie mniej walki te nie są prowadzone wyłącznie w naszych domach, ponieważ Skorek upodobał sobie również domki dla ptaków, pniaki i ogólnie wszystko co ciemne i wilgotne... Jak piwnica. Z wyglądu jest tak.charakterystyczny, że chyba nie muszę go nawet opisywać. Jest odwrotnością Jelonka rogacza, tzn. szczypce ma na dupie, a nie na głowie i ogólnie to nie żywi się sokami z młodych dębowych pędów i gałązek, a zamiast tego wpierdziela, mszyce, gąsienice, rybiki i ogólnie to by pewnie opierdzielił wszystko co się rusza i mu w mordzie mieści, ale jest trochę taką leśną pipą i walczy tylko ze słabszymi... Taki leśny Seba, bo.na.dodatek jak się robi gorąco, to zbija się z kumplami w większą grupkę i wspólnie udają martwych... Ja nie wiem co chcą przez to osiągnąć, no ale spoko. #leksykonrobactwa #ciekawostki #qualitycontent
@GregPelka ja mam tak, że jak coś raz usłyszałem i mnie zaciekawiło, to to pamiętam. A z entomologią nie jestem aktualnie związany naukowo, bo rzuciłem studia. Tylko hobby i przyjemność ;)
@GregPelka kolekcjonuję to i tamto :) Czytam stare książki, bo tam zazwyczaj są odpowiedzi na moje pytania. Bo na przykład taki jeden gatunek kornikowatych robi dwie dziurki na górze i dole chodnika macierzystego i książki podają że to otwory wentylacyjne, ale taki #!$%@?, bo to otwory cyrkulacyjne by zachować odpowiednią temperaturę i wilgotność dla jaj i larw, bo są robione zwłaszcza na nasłonecznionej stronie pnia. Do wentylacji by robiły więcej niż
jest naturalnym wrogiem rybika cukrowego (...) i walczy z nim o terytoria
@Producent_CO2: no raczej nie o terytoria, tylko rybik walczy z nim o życie. O terytorium to mogą walczyć ewentualnie dwa skorki ze sobą, albo inny drapieżny robal wielkości skorka lubiący dokładnie te same miejsca. Jak qualitycontent to niech będzie quality jak należy.
@Sojerr: O ile w ogóle można mówić o terytoriach i ich "bronieniu" w kwestii robali. W sensie czy one w ogóle ogarniają że są tam, gdzie są i czasem może ktoś przyjść i im #!$%@?ć. Podejrzewałbym raczej proste przechadzanie się od rogu do rogu pomieszczenia bez zbędnego myślenia.
@Sojerr obczaj temat Jelonków rogaczy, Biegaczy i ogólnie owadów drapieżnych. Walczą o swoje terytoria, żarcie, samice, zupełnie tak samo jak inne zwierzęta.
@Sojerr i nie zapominaj, że to leksykon robactwa,a nie moja praca magisterska ;) tu zdarza mi się trochę nagiąć i przeinaczyć... Nie doprecyzować. Jak z rogami na dupie.
#majtczak #afera nie polecam Stomatologia i Medycyna Estetyczna MARLENA MAJTCZAK Numer NIP 6681887199 Numer REGON 387409500 woj. ŁÓDZKIE, pow. ŁÓDŹ, gm. ŁÓDŹ-WIDZEW, miejsc. ŁÓDŹ, Ulica Tymienieckiego, nr 25C, lok. 412, 90-350, ceny wręcz zabójcze
ODCINEK 21... chyba
Skorek pospolity:
Ten pospolicie nazywany "szczypawicą" owad, jest naturalnym wrogiem rybika cukrowego (ten co biega po łazience jak siedzisz tam w nocy) i walczy z nim o terytoria. Nie mniej walki te nie są prowadzone wyłącznie w naszych domach, ponieważ Skorek upodobał sobie również domki dla ptaków, pniaki i ogólnie wszystko co ciemne i wilgotne... Jak piwnica.
Z wyglądu jest tak.charakterystyczny, że chyba nie muszę go nawet opisywać. Jest odwrotnością Jelonka rogacza, tzn. szczypce ma na dupie, a nie na głowie i ogólnie to nie żywi się sokami z młodych dębowych pędów i gałązek, a zamiast tego wpierdziela, mszyce, gąsienice, rybiki i ogólnie to by pewnie opierdzielił wszystko co się rusza i mu w mordzie mieści, ale jest trochę taką leśną pipą i walczy tylko ze słabszymi... Taki leśny Seba, bo.na.dodatek jak się robi gorąco, to zbija się z kumplami w większą grupkę i wspólnie udają martwych... Ja nie wiem co chcą przez to osiągnąć, no ale spoko.
#leksykonrobactwa #ciekawostki #qualitycontent
@Producent_CO2: I co robisz w ramach tego hobby? Oprócz podglądania skorków jak się zwijają w kupę i udają trupy? :P
@Zeugma: Urgan legend. Też ją słyszałem.
@Producent_CO2: no raczej nie o terytoria, tylko rybik walczy z nim o życie. O terytorium to mogą walczyć ewentualnie dwa skorki ze sobą, albo inny drapieżny robal wielkości skorka lubiący dokładnie te same miejsca. Jak qualitycontent to niech będzie quality jak należy.
Komentarz usunięty przez autora
Komentarz usunięty przez autora