Wpis z mikrobloga

Mam pytanie laika w temacie. Jak to się stało, że po tragedii na Broad Peak I druzgocącym raporcie opisującym to co się stało i dlaczego Adam Bielecki uczestniczy w kolejnej tego typu wyprawie i zapewne weźmie udział w ataku szczytowym? #himalaizm #k2
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@enzojabol: bo to tylko raport komisji, o niczym nie decydujący, masa ludzi się z raportem nie zgadzała. Zajebiście łatwo jest mówić osobom nie będącym nigdy w Karakorum zimą, że trzeba było czekać na grupę. Bielecki to najwybitniejszy polski himalaista (mówię o tych wciąż aktywnych), bez niego ta wyprawa nie miałaby sensu.
  • Odpowiedz
Bieleckiego zrobili kozła ofiarnego

@dobrywuj: mam nadzieję, że cała ta akcja ratunkowa dobrze pójdzie - efektem ubocznym mogłoby być poprawienie jego wizerunku...
  • Odpowiedz
może dlatego że kierownik i żywa legenda Krzysztof Wielicki zna się trochę na typ w przeciwieństwie do ciebie laika

@LowcaAndroidow: Dlatego pytam i zaznaczam, że jestem laikiem.

Bo Bielecki nie jest niczemu winny. Raport pisał Pustenik i Czerwińska, którzy nigdy nie byli zimią w górach wysokich. A Bielecki to w tej chwili jeden z lepszych wspinaczy w
  • Odpowiedz
@enzojabol: z tego co pamiętam, to od samego początku ataku szczytowego były informacje, że grupę podzielono na dwie pary, to była decyzja czwórki zaakceptowana przez Wielickiego. Z tym, że (pisałem już o tym wcześniej), Bielecki wszedł na górę 40 minut przed Berbeką i Kowalskim (po drodze był Małek), a więc wszyscy musieli pozostawać w zasięgu wzroku, na tej wysokości kolejne metry zdobywa się mozolnie i powoli. Czy była to słuszna
  • Odpowiedz
@enzojabol: a jednak nie

Szli razem, co zdaniem komisji Polskiego Związku Alpinizmu, która później zbadała wydarzenia na Broad Peaku, jest dopuszczalne, „chociaż bezpieczniejsza była opcja ataku dwiema dwójkami”.

Tomek Kowalski uważał, że rozdzielenie zespołów pozbawi go szans na atak. To on przeforsował opcję jednego zespołu, a Krzysiek się jej nie przeciwstawił - opowiadał później Bielecki.

Zdecydowałem, żeby poszli wszyscy. Nie mogłem zabrać im tej szansy. Jeśli wybrałbym jeden zespół, to drugi do końca życia by mi tego nie wybaczył - opowiadał
  • Odpowiedz
PYTAM. Z CIEKAWOŚCI.

@enzojabol: pytaj ludzi, którzy się na tym znają a nie na portalu gdzie większość użytkowników to randomowe stuleje. Masz małe szanse na zaspokojenie swojej ciekawości tutaj
  • Odpowiedz