Wpis z mikrobloga

@ntniwk: Dzięki.
Pytam, bo mam wrażenie, że bardzo mi zwolnił (jakby mu się np. cache zapychał), wszelkie kopiowanie/przenoszenie plików trwa o wiele dłużej niż kiedyś. Czasami nawet grająca wtedy muzyka się zacina, stąd moje obawy o stan dysku.
@lech1991: bo ten dysk pada. Lepiej szybko zrób backup. Masz 11 sektorów relocated. Prawdopodobnie przenosi ci sektory w tle dlatego tak zwalnia. Jak wartość pod C4 będzie rosnąć to trzeba się rozejrzeć za nowym dyskiem bo niedługo zabraknie co sektorów do relokacji.
@Rosly: No to się zdecydujcie, pada czy nie pada? :P

A tak serio - backup mam, spokojnie.
Ale nadal nie wiem, czemu w HD Sentinel jest parametr na żółto, a w Crystalu już jest niby OK.
@ntniwk: Tylko że to wciąż nie tłumaczy spowolnienia dysku.
Najbardziej jest to widoczne przy kopiowaniu plików z/na pamięć przenośną, gdzie teoretycznie powinno trwać to np 5 minut, ale w rzeczywistości pasek dochodzi do końca i trwa tak jeszcze na ostatnich sekundach czasami nawet ponad minutę.
@lech1991: Dysk ma problemy z odczytaniem bądź zapisem sektorów, stąd trwa to dłużej. Dlatego tez jeżeli ilość prób przekroczy próg, sektor zostaje uznany za uszkodzony i przydzielany jest nowy z zapasowej puli. Właśnie dokładnie dlatego widzisz spowolnienie. Dysk podejmuje więcej prób odczytu/zapisu/weryfikacji niż normalnie i trwa to dłużej. Takie zachowanie jest typowe. Nie każdy błąd odczytu kończy się relokacją, ale każdy błąd wydłuża obserwowalny dostęp do danych, stad własnie mój wniosek
@ntniwk: @Rosly: czy zerowanie dysku i późniejsze jego remapowanie w MHDD może bardziej pomóc, czy zaszkodzić? W różnych źródłach/forach/tutorialach wspominają, że w niektórych sytuacjach to może bardziej szkodzić. niż pomóc, ale nie wiem jakie to są te "niektóre sytuacje". Wiecie może?
@lech1991: sorry, nie będę udawał że jestem alfa i omega. Nie wiem o jakim "zerowaniu" mówisz. Musisz znaleźć kogoś bardziej obeznanego w temacie, może kogoś kto zawodowo pracuje w data recovery.
@lech1991: Kiedyś zerowałem jeden dysk i rzeczywiście dzięki temu udało się zniwelować 2 błędy. Jeżeli jesteś gotowy na kupno nowego dysku, masz kopie zapasowe i bierzesz pod uwagę jego ewentualne uszkodzenie, to jak najbardziej wykonaj (powinno wystarczyć jednopoziomowe). Zerowanie jest w 100% bezpieczne, jednak z remapem byłbym ostrożny. Btw, robiłeś skan w kierunku bad sectorów?

@Rosly: Zerowanie to po prostu nadpisanie wszystkich sektorów ciągiem zer, przydatne np w permanentnym usuwaniu
@ntniwk:

Btw, robiłeś skan w kierunku bad sectorów?

Nie wiem czy o tym mówisz, ale robiłem skan MHDD i wszystko wyszło ok.
Nie wiem jakie są inne metody skanu bad sektorów, co miałeś na myśli?