Wpis z mikrobloga

Hej Mirki z #elektronika #elektronikadiy #arduino, szukam jakiegoś termometru który pozwoli logować temperaturę na komputerze. Może być DS18B20, ale dobrze by było żeby interfejs nie był po RS232 tylko żeby miał dedykowaną bibliotekę w C++ do komunikacji. Istnieje coś takiego, na arduino lub niekoniecznie?
  • 16
  • Odpowiedz
@lysaczaha: PC nie ma wolnych pinów do oprogramowania żeby był jakiś dowolony sterownik. Jedynie co to masz interfejs szeregowy i jakieś urządzenie które realizuje to co potrzebujesz.
  • Odpowiedz
PC nie ma wolnych pinów do oprogramowania żeby był jakiś dowolony sterownik. Jedynie co to masz interfejs szeregowy i jakieś urządzenie które realizuje to co potrzebujesz.

@Tymian: Wiem, szeregowy jest OK ale nie COM a USB. Do USB możesz mieć dedykowany do urządzenia driver i biblioteki C++ do niego - o to mi chodzi.
  • Odpowiedz
Panie, piszę przecież że nie chcę używać portu COM.

@lysaczaha: Panie ale pytasz o arduino...

Istnieje coś takiego, na arduino lub niekoniecznie?

W arduino też jest port "com".
  • Odpowiedz
Panie ale pytasz o arduino...

@defoxe: No, a co, Arduino nie może mieć USB bez emulacji RS232?

na arduino lub niekoniecznie?

No właśnie, nie musi być na arduino ale o tym od razu pomyślałem, więc taguję ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@lysaczaha: No ale do cdc masz 'api' tak samo jak do każdego interfejsu. Jakie api chcesz do termometru?
#!$%@?ąc to ftdi mam dll i api dla kości np do FT232R ale co ci do daje w dalszym ciągu nie wiem. Przecież jak masz atmege na vcom to robisz api po rs i z głowy.
  • Odpowiedz