@Solitary_Man: wystarczy to zasilić usb i wystarczy aby wartości wyświetlać w domoticz? Wilgotność też da się zrobić? Na co zwracać uwagę przy zakupie bo jest wiele rodzajów?
@I-____-I: akurat on będzie na baterie. Ma tu układ który obniży napięcie więc 2 sumie można z 5v. Tak ta wilgotność ale dobry czujnik jest drogi, te tanie mało dokładne. Ja mam ja thingspeak.com ale domonicz można też
A nie można bezpośrednio do tych pinów przylutować kabel + na końcu sensor? Ja potrzebuję dać czujniki do terrarium w 2ch miejscach temperaturę + 1 wilgotność.
@I-____-I: to kosztuje 1$ na alie express, musi być rezystor (tutaj jeszcze nie mam) , 2 piny z napięciem muszą być połączone ze sobą więc jednak musisz coś tam lutowac. A i przed lutowaniem musisz wgrać firmware tam zaprogramować bez tego jest to bezużyteczne
@I-____-I: do twoich zastosowań lepszy będzie nodemcu nie musisz w sumie nic lutowac ma usb w sobie praktycznie tylko podłączasz przez USB dajesz software, czujnik i gotowe cena chyba z 2-3$
@Solitary_Man: a da się skorzystać z takiego termometra wpinając się esp? Tam są 2 kable, na końcu jednego jest termometr, na końcu drugiego (grubszy kabel) jest termometr + wilgotność. Dorobić do każdego po kabelku i wlutować w esp + zaprogramować standardowo.
@I-____-I: raczej mało realne, żeby jakieś biblioteki były dostępne, raczej jako termometr używa się ds18b20 cyfrowy czujnik, może jakimś cudem się by dalo ale to już dla mega entuzjastów programowania i elektroniki
Czy tylko ja jestem uprzedzony don książek pisanych przez kobiety? Jeśli jest to fantasy to już niemal na 100% wiem ze książka mi się nie spodoba. #ksiazki
https://www.tinytronics.nl/shop/nl/communicatie/esp8266-wifi-module-esp-01-1mb
A nie można bezpośrednio do tych pinów przylutować kabel + na końcu sensor?
Ja potrzebuję dać czujniki do terrarium w 2ch miejscach temperaturę + 1 wilgotność.
Tam są 2 kable, na końcu jednego jest termometr, na końcu drugiego (grubszy kabel) jest termometr + wilgotność.
Dorobić do każdego po kabelku i wlutować w esp + zaprogramować standardowo.