Mirki, ostatnio myślę czy by nie wyoroadxixsie z tego smutnego kraju gdzieś gdzie jest cieplej i państwowych nie będzie chciało mnie oszukać na każdym kroku. Myślę o Malcie. Ktoś był w podobnej sytuacji? Chciałbym jakieś argumentował za i przeciw... @Cynical_Matt @Uaephean widzę, że coś ostatnio pod tagiem pisaliście, mieszkacie tutaj? #malta
@eXe1987: Mieszkam. Obstawiam, że jakieś 20% ludzi przyjeżdżających tutaj zostaje na dłużej niż pół roku. Więc loteria. Jak trafisz z pracą, znajomościami itp. Pogoda - nawet ta słoneczna daje mocno w kość szczególnie latem gdy chcesz gdzieś wyjść a nie możesz. Tylko przed godzinami szczytu i poza nimi, bo średnio się siedzi na dworze, gdy temperatura to około 45 stopni w cieniu. I tak dzień w dzień.... Ja chmurki dobre kilka
@Uaephean: marzę o takiej pogodzie, choć pewno po czasie się ma dość, tak jak mówisz. Praca myślę, że w IT bym coś znalazł reszta to jak mówisz, loteria :)
@eXe1987: Lepiej szukać pracy nim się tu przyjedzie wraz z mieszkaniem. Bo zdarzały się przypadki, gdzie ktoś przyjeżdżał, a na miejscu ani pracy, ani mieszkania nie było. W sensie - nieaktualne. No i co zrobisz jak nic nie zrobisz :D. Pogoda to nie wszystko. W lato jest spoko jak masz sporo towarzystwa. Jak nie masz, to życie wygląda dokładnie tak samo jak w polsce tylko bez rodziny, znajomych - w zamian
@Uaephean: ja raczej bardzo niż na znajomych skupie się na rodzinie :) Byłem tam kiedyś na wakacjach i kraj mi się.mega spodobał. No ale wiosło, na wakacjach wszystko jest dużo lepsze :)
Pogoda - w lato 40C, w zimę 13C z dużą wilgotnością i jest zimno, często mocny wiatr Język - wszyscy mówią po angielsku Przestrzeń - po kilku miesiącach można odczuć ciasnotę Poruszanie - autobusy tragedia, autem bardzo ciężko (ruch lewostronny, w większości jeździsz na grubość lakieru, korki, codziennie zamykane inne ulice, zastawienie Twojego garażu to
@Maltanczyk: mam na myśli to, że w naszym kraju każdy chce mnie oszukać. Chciałbym aby moje dziecko wychowało się gdzieś, gdzie nie zdobędzie takiej mentalności:)
@eXe1987: Chciałbyś, żeby Twoje dziecko wychowywało się w kraju gdzie "nieporozumienia" rozwiązuje się poprzez zamach bombowy? W tym roku było ich jakieś 30 ;-) Co prawda musisz się narazić mafii (serbskiej, włoskiej lub maltańsko-państwowej), ale kilka aut wysadzili niestety w pobliżu zabudowań. Na Malcie edukacja nie stoi na wysokim poziomie, choć plusem jest nauka angielskiego. Powszechna wiara katolicka również jest plusem, chyba że jesteś walczącym ateistą, nie wiem. Podobno maltańczycy często
@eXe1987: Zapisz się do grup różnych krajów. Temat przeniesienia z dziećmi do X przewija się na każdej kilkanaście razy w miesiącu i pada często dużo dobrych argumentów, chyba, że ludzie mają już dość takich pytań. Na Maltę próbuje się przeprowadzić wielu Polaków z UK myśląc, że tu będzie super, bo w UK to...
@Maltanczyk: jakoś mnie nie zniechęciłeś :) Oczywiście to jest takie gdybanie na razie ale wydaje mi sie, ze czas spróbowac czegos nowego. Szczególnie, że ostatnio intensywnie mam do czynienia z NFZ
@eXe1987: Jeśli tak - próbuj. Jak masz możliwość przyjedź teraz. Bilety są śmiesznie tanie, nocleg też tanio znajdziesz. Sprawdzisz czy zima tutaj Ci odpowiada skoro lato już widziałeś (styczeń-luty to najgorszy okres). Rozglądnij się w temacie zamieszkania i spróbuj poszukać mieszkania i pracy. Nie miałem (na szczęście) styczności ze służbą zdrowia.
@Maltanczyk: nie kazdy mowi po angielsku. Kazdy w biznesie mowi. @eXe1987: ciezko powiedziec, przeprowadzka tutaj to wyrzeczenie sie wielu wygod, ktore masz w Polsce.
@Cynical_Matt @Uaephean widzę, że coś ostatnio pod tagiem pisaliście, mieszkacie tutaj?
#malta
Byłem tam kiedyś na wakacjach i kraj mi się.mega spodobał. No ale wiosło, na wakacjach wszystko jest dużo lepsze :)
@eXe1987: Nigdzie nie jest idealnie.
Pogoda - w lato 40C, w zimę 13C z dużą wilgotnością i jest zimno, często mocny wiatr
Język - wszyscy mówią po angielsku
Przestrzeń - po kilku miesiącach można odczuć ciasnotę
Poruszanie - autobusy tragedia, autem bardzo ciężko (ruch lewostronny, w większości jeździsz na grubość lakieru, korki, codziennie zamykane inne ulice, zastawienie Twojego garażu to
to jest wielka logistyczna wyprawa, cena biletu to margines ;)
@eXe1987: ciezko powiedziec, przeprowadzka tutaj to wyrzeczenie sie wielu wygod, ktore masz w Polsce.