Wpis z mikrobloga

Mireczki, potrzebuję pomocy w identyfikacji munduru ze zdjęcia. Krótkie wprowadzenie: w lato sprzątałam w starym domu babci i znalazłam trochę rodzinnych pamiątek, a pośród nich zdjęcie mężczyzny w mundurze, wydaje mi się, że niemieckim. Jednak nikt z żyjących starszych krewnych nie kojarzy, aby ktoś z rodziny służył w armii niemieckiej. W historii rodziny przewija się brat dziadka, który został wywieziony do Niemiec, nie powrócił po wojnie do Polski, jednak urodził się on w roku 1896, więc w momencie wybuchu IIWŚ miał 43 lata, a wydaje mi się, że osoba ze zdjęcia jest dużo młodsza.
Na odwrocie zdjęcia jest pieczątka zakładu fotograficznego: Photo STUDIO S. Gwynar, B. Śliwa, Reichshof, Marktplatz 25 I. St.
Reichshof to Rzeszów z okresu IIWŚ, tyle wiem( ͡° ͜ʖ ͡°).
Dodam, że rodzina zarówno babci jak i dziadka pochodzi z terenów obecnego powiatu toruńskiego.
Może gdybym dowiedziała się czegoś o mundurze, to rozwiązanie zagadki byłoby łatwiejsze. Pomocy!()
#wojsko
#historia
MasterOfChaos - Mireczki, potrzebuję pomocy w identyfikacji munduru ze zdjęcia. Krótk...

źródło: comment_dpZtWGQz62neUIymWqt7FHOEdvJq4rag.jpg

Pobierz
  • 13
@pazn: @Concerned_citizen: Czy to możliwe, aby zwykły Polak był wcielony do armii niemieckiej? Czytałam, że zazwyczaj wcielano tylko osoby z volkslisty, osoby spoza to były bardzo rzadkie przypadki. Akurat tą gałąź rodziny mam prześledzoną dość dokładnie, nie mamy niemieckich korzeni, nikt też nie wchodził w związki małżeńskie z Niemcami, nie pochodzili ze Śląska czy Kaszub.
Będę dalej drążyć :D może po prostu to przypadkowe zdjęcie, tylko nie wiem skąd by
@MasterOfChaos: 1.Podczas wojny wszystko jest możliwe, więc taki Polak w wyniku jakiegoś zbiegu okoliczności mógł znaleźć się w WH nie spełniając żadnego z wymienionych przez ciebie warunków.
2.Choć jak dla mnie bardziej prawdopodobne jest to że na przykład w domu twojej babci byli zakwaterowani żołnierze i jeden z nich to zostawił, a potem się gdzieś zawieruszyło i dlatego zdjęcie dotrwało do naszych czasów.