Wpis z mikrobloga

Mireczki, miesiąc już bez treningu, ale dziś odpoczynek się kończy. Dajcie plusa na zachętę i nowy rok. Plan - ten tydzien rozruch, później 12 tygodni plan silowy (tak, jak pod koniec ostatniego roku), pozniej zobaczymy, pewnie jakaś mała redukcja i siła od września. ;)

Kontuzja mi nie pozwoliła spróbować maksów pod koniec roku, ale cele zrealizowałem. Przez 13 miesięcy treningu (w tym 6 tygodni kontuzji - błędy początkującego) udało mi się zrobić:

klatka: 115 do ~150
Przysiad: 100 do ~155
Martwy ciąg: 150 do ~215
OHP: skończyłem rok przy 5x5 z obciążeniem 77,5kg

To był super rok. Dużo się nauczyłem, wykształciłem dyscyplinę treningową.

Waga szalała. Najpierw schudłem z 97 do 90kg, później doszedłem do 110 kg.

Trenowałem przez 9 miesięcy 5x5, dwa razy w tygodniu.
Ostatnie 3 miesiące 3 razy w tygodniu w systemie:

Wtorek:
Przysiad tył w systemie Mag/Ort
OHP

Czwartek
Przysiad przód: akcesoryjnie, 3-5 serii.
Klatka, w systemie MAG/ORT
Podciąganie

Niedziela
Martwy Ciag (Mag/Ort)

Suplementacja - 3 ostatnie miesiące kreatyna. Wcześniej BCAA podczas treningu.

Cele na ten rok: przede wszystkim poprawa i utrwalenie techniki. Głównie w przysiadzie. Bo prawie 3 miesiące stracilem na lezenie w domu przez kontuzje.

Na dziś nie zależy mi na progresji siłowej, ale to na dziś, bo podejrzewam, że inaczej i tak nie potrafię. :)

#mikrokoksy #trenujzsinbadem
  • 14
@shdw no tak. :) Przysiad mi kuleje technicznie cały czas. Wiesz - klatkę wcześniej trenowałem i ruch ogarniam. Przysiad za to trenuje troszeczkę ponad rok. Siła jest, nie ma jak jej wykorzystać.

Buty kupiłem teraz, to może zacznie się układać lepiej. Potrenuję też trochę w lepszym miejscu (WCA - Warszawa), to może będzie tam trener, który mnie nauczy.
@sinbad_: tak, trenuje na Gocławiu, dlatego dla mnie WCA to jak wyprawa do innego miasta :P
@beefislife: też czytałem, że tak średnio tam jest ze sztangami pod duże obciążenia, ale w porównaniu z innymi siłowniani w okolicach Bielan, na pewno będzie to ogromny przeskok na plus.
@sinbad_: Gratuluje wyników. Miałem/mam podobnie z siadami, klatkę ćwiczyłem wcześniej i siad ledwo wyprzedza wyciskania. Ale wystarczy trochę czasu i to się zmieni ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Widać też że wiesz jak robić masę :)

hookgrip bardzo polecam, ale ludzie przesadzają z tym ze boli.

@beefislife: Ciągniesz swoje 1rm hook gripem? Bo mnie na początku nauki, hook grip nie bolał prawie wcale, i też myślałem że
@IntruderXXL: maksy zawsze hookgripem robię. Boli tylko jak jest śliska sztanga i się wysuwa. Ja mocno kreduje kciuk i jest ok na dobrym gryfie. W ogóle od jakiegoś czasu hk robię tylko na jedynkach, czasem dwójkach, wszystko inne w paskach.