Siema, czy core i7 zawsze jest lepszy od core i5? Nie jestem specem i sugeruję się cyfrą, a wiem, że są jeszcze generacje itp. Chodzi o procesory w lapkach te "m" na końcu.
@Amasugiru: ok, widzę, że wiesz więcej ode mnie :) Szukam lapka dla córki, uparłem się na dell e6330, są dostępne z i5 oraz z i7. Czy w tym wypadku to ta sama generacja i lepszym wyborem będzie ten z i7?
@RaFa2600: zeby było zabawniej - nie bo jezeli porównasz i5 hq z i7 u to i5 jest lepsza, tutaj chodzi o to czy to sa nisko napięciowe (końcówka u ) czy normalne (hq / mq ) w przypadku tych samych serii np i5 u < i7 u, podaj linka do konkretnych egzemplarzy to ci powymy wiecej.
@bi-tek: myślisz że są to odczuwalne różnice? W ogóle czy pomiędzy i5 a i7 o których pisałem są duże różnice? Córa to raczej nie będzie go żyłowała, wiem, że tam są układy graficzne w tych procesorach,a le minecraft i jakieś simsy to max co będzie tam odpalała.
@RaFa2600: w tym przypadku (tj. standardowe użytkowanie internetu) jest to diminishing return, czyli płacisz coraz więcej za coraz mniejszy przyrost wydajności, nieodczuwalny wręcz.
@RaFa2600: i7 w codziennym użytkowaniu jest bardziej komfortowe kiedy robisz kilka/kilkanaście rzeczy jednocześnie, jak ktoś lubi na przykład mieć kilkanaście lub więcej kart otwartych w przeglądarce do tego jeszcze zwiniętą grę i powiedzmy gdzieś w tym wszystkim edytor tekstu, wtedy I7 pokazuje przewagę nawet nad nowszymi o generację czy dwie i5 ze względu na to że ma tzw hyper threading czyli dostępne rdzenie dzielone są jeszcze na wątki co pozwala
Jak myślicie, skąd się u Sebka wzięło powtarzanie zwrotów "jak najbardziej" czy "po prostu" co 5 sekund? Podpatrzył to u jakiegoś ciepłego mentora czy ubogi zasób słownictwa? A może coś innego. Pozdrawiam was bambusy #sebcel
#laptopy #pc #pcmasterrace #procesory #intel
Brać ten z i7?
https://ark.intel.com/pl/products/64896/Intel-Core-i5-3320M-Processor-3M-Cache-up-to-3_30-GHz
https://ark.intel.com/pl/products/71255/Intel-Core-i7-3540M-Processor-4M-Cache-up-to-3_70-GHz
Tu masz parametry i5 i i7, czasami te 0,4 Ghz przyśpieszy pracę + cache więcej dla procka dodsepne