Myślałem nad zrobieniem jakiegoś #faq odnośnie #projektor i #kinocebulowe odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania co o tym myślicie i na jakiej pytania chcielibyście odpowiedź? Można by też ogarnąć tło etc samego tagu na przyszłość. Zawołam jeszcze z tagów #filmnawieczor #kino bo może oni mają jakieś pytania odnośnie własnego "kina w domu" :) #kinocebulowe
@ElCidX: czy projektor nie jest problematyczny? Te całe zawieszanie na suficie itd. I czy da radę uzyskać taka sama jakoś jak na dobrym tv hd czy innym 4k No i oglądanie w dzień światło dzienne nie przeszkadza
@Dejus: Montaż projektora jest tak samo p[problematyczny jak montaż tak dużego TV (o ile znajdziesz).
- W dzień nie pooglądasz (przy pełnym świetle ofc) chyba że projektor za miliony monet ale to i tak słaba sprawa. Zawsze albo co najmniej zaciemniać okna, albo noc/wieczór, albo chociaż jakieś grube firanki.
- Jakość może być bardzo dobra ale fullhd czy 4k niugdy nie dorówna temu na ekranie dobrego tv. Niemniej jednak w kinie
@Dejus: @Carlos_Irwin_Estevez: @Dezywontariusz: @ElCidX: @Carlos_Irwin_Estevez: 11 lat temu miałem w domu projektor 720p (ekran 120 cali), który na tamte czasy był modelem hi-endowym (Panasonic AX200) i rył banię każdemu, kto mnie odwiedzał. Wtedy był to koszt 5000 zł + 1000 zł za ekran półramowy. Wtedy FullHD było dopiero w powijakach. Dziwię się, że projektory nie upowszechniły się ciut bardziej - nie widziałem, żeby ktoś z moich znajomych
@ElCidX: @Smartek: Dokładnie, nówka z ekranem z fullhd dobrym kontrastem itd to 2700-3300zł (ja dałem na promocji 3000zł). Za bardzo dobrą używkę z nie bardzo wyświetloną lampą trzeba dać 1200-2000zł bo ludzie strasznie boją się używanych projektórów i jak ktoś sprzedaje to musi zejść mocno z ceny. Miałem taką optome i świeciła 2 lata - żyleta, byłem bardzo zadowolony.
@ElCidX: @Carlos_Irwin_Estevez: Mirki, a powiedzcie mi jak to jest teraz z nasyceniem kolorów i czernią w projektorach? Konieczność zaciemnienia to dla mnie żaden problem, ale te dwa parametry są jednak dość istotne...
@pumpkinguy: Na moim obraz jest coś pomiędzy kinowym a tv full hd. Kolory są bardzo wyraźne, czerń jest głęboka, chociaż wiadomo nie tak głęboka jak na dobrej jakości TV. Aczkolwiek tak jak mówie, dalej lepiej niż w kinie.
@ElCidX: w jaki sposob szukac budzetowego projektora? szukam czegos do tysiaka, na allegro sprawdzac kazda oferte po kolei i czytac opinie omodelach? nie ma jakiegos w miare ustandaryzowanego rankingu?
Zawołam jeszcze z tagów #filmnawieczor #kino bo może oni mają jakieś pytania odnośnie własnego "kina w domu" :)
#kinocebulowe
I czy da radę uzyskać taka sama jakoś jak na dobrym tv hd czy innym 4k
No i oglądanie w dzień światło dzienne nie przeszkadza
- W dzień nie pooglądasz (przy pełnym świetle ofc) chyba że projektor za miliony monet ale to i tak słaba sprawa. Zawsze albo co najmniej zaciemniać okna, albo noc/wieczór, albo chociaż jakieś grube firanki.
- Jakość może być bardzo dobra ale fullhd czy 4k niugdy nie dorówna temu na ekranie dobrego tv. Niemniej jednak w kinie
Jaki śr. input lag generują projektory w porównaniu do TV i monitorów - nadają się do profesjonalnego gamingu (symulatów), czy nie warto?
była promka na morele.net - dałem za komplet chyba 2700zł - warto :) Optoma robi świetne projektory.
Odpuścić acery i inne.