Mirkerbale pomocy! Dopiero zacząłem, gram trening i mam problem z tutorialem dokowania.
1 - ustawiam nachylenie orbity - gitara, jest to samo, wygląda pieknie. 2 - ustawiam manewr do punktu spotkania - celuję zawsze w 0.x, bo po wykonaniu manewru i tak robi sie z tego ze 2 czy 3 kilometry odległości - spoko, może być. 3 - czekam aż zbliżę się na 150 kilometrów... i tu pojawia się problem.
Poradnik mówi: zbliż się na 150 kilometrów, przestaw navballa w tryb TARGET, ustaw się retrograde i daj full burna aż relatywna prędkość nie spadnie poniżej 50m/s.
Problem w tym, że jak tak robię, to nie dośc że palę absurdalen ilości paliwa (zostaje mi może z 3-5%), to co gorsza punkt spotkania zaczyna się szybko oddalać i za chwilę z 3 km robi się 10 a bak prawie pusty i nie ma opcji na drugie podejście...
Czy ten spowalniający burn ma iśc na normalnych trusterach czy RSC? Bo wspomina o nich poradnik na tym etapie ale nie mówi nic o tym czy do tego spowalniania ich używać (zakładam że nie, że mam jechac na głównym silniku). Ale wtedy rozbieżność punktu spotkania rośnie jeszcze bardziej!
@w_szafa: rcsy do manewrow przy dokowaniu czy jakies obracanie sie wokol osi. a zmiany orbit robisz na glownym silniku. A i ogolnie jak np pokazuje ci ze masz 10sekund silnik na full power miec to zaczynasz 5sek przed punktem manewru. Moze z tego jakies bledy sie biora.
@mikkeboss: Wiem wiem, zawsze zaczynam na full power polowe czasu burna przed czasem startu manewru. Ale to nie pomaga przy hamowaniu przed spotkaniem :(
@mojemacki: Widze ze na tym filmiku z youtube gosciu zrobil praktycznie pokrywajace sie orbity. To jest konieczne? Tutorial nic o tym nie mowi - kaze tylko znalezc intersekcje. Czy to jest konieczne? nie wiem czy w tym glupim tutorialowym statku starczy na to paliwa...
@w_szafa: ogolnie jesli orbity sie nakladaja, to masz taka sama predkosc jak drugi obiekt, a odpowiedznio mniejsza i wieksza orbita to juz zmiana predkosci wzgledem drugiego obiektu. Najlepiej uczyc sie z YT, jest od cholery poradnikow
@w_szafa Znalazłem swój dziwny sposób Wzlatujesz nad orbitę celu. Parę kilometrów wyżej. Ustawiasz swoją orbitę by była odrobinę większa niż cel Wykorzystując manewry normal antinormal ustawiasz kat nachylenia 0.0 Przyspieszasz czas by były jak najbliżej. Jak to jest ostatnie tak bliskie spotkanie i następne będzie dalsze Ustawiasz sie na retrograde i delikatnie
Zrobilem chyba wszystko zgodnie z instrukcjami i tak samo jak na filmiku i kaszanka :/ Intersekcja przed chwilą była na 4 kilometrach, prędkość względen celu 250m/s, ustawiam navball w tryb target, orientuję się retrograde, czekam na 150 kilometrów, odpalam silniki na full i po kilku sekundach z 4 kilometrów intersekcji robi się 60 :/
@Kroomka ale ze mnie debil xD I nagle zycie stalo sie prostsze.
No to jeszcze jedno nubskie pytanie. Dolecialem super blisko docelowego statku. Bardzo bym chcial zadokować, ale ten cholerny cel kreci sie w kolko i wyglada jakby wiecznie byl w ruchu. Na filmikach jakims cudownym sposobem cel zawsze stoi w miejscu, i mozna sie do niego spokojnie zblizyc i zorientowac odpowiednia strona za pomoca manerowania klawiszami HNIJKL. Widze jak one
@Kroomka: po 35 minutach mozolnego manewrowania (włącznie z doprowadzeniem do takiego kontaktu jak na obrazku poniżej - zamki nie chwyciły :D) udało się zadokować :D Dzięki mirku!
Mirkerbale pomocy! Dopiero zacząłem, gram trening i mam problem z tutorialem dokowania.
1 - ustawiam nachylenie orbity - gitara, jest to samo, wygląda pieknie.
2 - ustawiam manewr do punktu spotkania - celuję zawsze w 0.x, bo po wykonaniu manewru i tak robi sie z tego ze 2 czy 3 kilometry odległości - spoko, może być.
3 - czekam aż zbliżę się na 150 kilometrów... i tu pojawia się problem.
Poradnik mówi: zbliż się na 150 kilometrów, przestaw navballa w tryb TARGET, ustaw się retrograde i daj full burna aż relatywna prędkość nie spadnie poniżej 50m/s.
Problem w tym, że jak tak robię, to nie dośc że palę absurdalen ilości paliwa (zostaje mi może z 3-5%), to co gorsza punkt spotkania zaczyna się szybko oddalać i za chwilę z 3 km robi się 10 a bak prawie pusty i nie ma opcji na drugie podejście...
Czy ten spowalniający burn ma iśc na normalnych trusterach czy RSC? Bo wspomina o nich poradnik na tym etapie ale nie mówi nic o tym czy do tego spowalniania ich używać (zakładam że nie, że mam jechac na głównym silniku). Ale wtedy rozbieżność punktu spotkania rośnie jeszcze bardziej!
Komentarz usunięty przez autora
Znalazłem swój dziwny sposób
Wzlatujesz nad orbitę celu. Parę kilometrów wyżej. Ustawiasz swoją orbitę by była odrobinę większa niż cel
Wykorzystując manewry normal antinormal ustawiasz kat nachylenia 0.0
Przyspieszasz czas by były jak najbliżej. Jak to jest ostatnie tak bliskie spotkanie i następne będzie dalsze
Ustawiasz sie na retrograde i delikatnie
Zrobilem chyba wszystko zgodnie z instrukcjami i tak samo jak na filmiku i kaszanka :/ Intersekcja przed chwilą była na 4 kilometrach, prędkość względen celu 250m/s, ustawiam navball w tryb target, orientuję się retrograde, czekam na 150 kilometrów, odpalam silniki na full i po kilku sekundach z 4 kilometrów intersekcji robi się 60 :/
źródło: comment_DEdZ9cK3C3mWPEZoS6Zf55PCG4nhV0MP.jpg
PobierzKomentarz usunięty przez moderatora
No to jeszcze jedno nubskie pytanie. Dolecialem super blisko docelowego statku. Bardzo bym chcial zadokować, ale ten cholerny cel kreci sie w kolko i wyglada jakby wiecznie byl w ruchu. Na filmikach jakims cudownym sposobem cel zawsze stoi w miejscu, i mozna sie do niego spokojnie zblizyc i zorientowac odpowiednia strona za pomoca manerowania klawiszami HNIJKL. Widze jak one
Komentarz usunięty przez moderatora
źródło: comment_3zjMgpNMo2VJjdvjHGNm7X4Hzp08LCkx.jpg
Pobierzmożesz zaznaczyć dok, do którego chcesz zadokować wtedy na naviballu on jest targetem a nie cały statek
tip2
zaznaczając dok na swoim statku i wybierając control from here zmienia się nawigacja statkiem i dużo łatwiej się podłączyć