No dobra przyznaję się: nie uważałem na #fizyka w szkole. A raczej uważałem, ale mój sheldonowski (z żalem przyznaję, iż sheldonowski pod względem upierdliwości, a nie IQ) umysł nigdy nie mógł beztrosko przytaknąć i przejść do porządku dziennego nad sprawami, które inni przyjmują bez zająknięcia (dlatego nie od razu było dla mnie oczywiste np. to, że mityczne jabłko spadające na głowę Newtona było dla niego inspiracją do odkrycia tego, że ta sama siła sprawia, że księżyc krąży wokół Ziemi - ja jednak widziałem tutaj "subtelną" różnicę między krążeniem, a spadaniem).
No dobra, do rzeczy. Inny problem, którego nie rozumiem: dlaczego śnieg posypany czymś czarnym topnieje? I dlaczego maluje się samoloty na biało motywując to chęcią utrzymania chłodnej temperatury wewnątrz samolotu (link) Owszem, czarny kolor pochłania światło, biały odbija - ale do cholery, światło, nie ciepło!
Ktoś mi wytłumaczy gdzie jest błąd w moim rozumowaniu?
@haes82: skąd to wziąłeś? Pierwsze słyszę. Te czarne kamyczki sypie się żeby się nie poślizgnąć, a nie po to żeby topić lód. Samoloty możesz sobie sprawdzić sam - wyjdź w upalny dzień na dwór na słońce i ubierz raz białą raz czarną koszulkę i mierz temp. ciała. Poza tym światło chyba też ogrzewa nie? Nie mów, że w lecie nie jest ci ciepło.
@haes82: Orbitowanie to w zasadzie jest stały spadek, ale prędkość nadana ciału sprawia że mija ono swój cel. Naprawdę obejrzyj sobie jakiś filmik na youtubie bo jest tego od groma, gdzie tłumaczą to łopatologicznie.
Światło to też energia, jeśli coś je pochłania to się nagrzewa. Szczególnie podczerwień. Simple as that
@haes82: światło i to, co nazywasz ciepłem (promieniowanie podczerwone) to prawie to samo. Jedno i drugie jest falą elektromagnetyczną, różnią się tylko długością tej fali.
@duze_piwo @wonsz_smieszek: ja wiem, że jest widmo elektromagnetyczne i że jego częścią jest promieniowanie cieplne (gdzieś nawet czytałem taką ciekawostkę, że w pewnym sensie "widzimy" skórą - bo dzięki niej odbieramy część widma niedostępną dla oka). Nadal jednak nie widzę bezpośredniego związku między odbijaniem/pochłanianiem światła widzialnego, a odbijaniem/pochłanianiem promieniowania cieplnego. Biała koszulka może, nie musi odbijać podczerwieni.
Nadal jednak nie widzę bezpośredniego związku między odbijaniem/pochłanianiem światła widzialnego, a odbijaniem/pochłanianiem promieniowania cieplnego. Biała koszulka może, nie musi odbijać podczerwieni.
@haes82: czyli to, że odbija 780 nm (światło czerwone) Cię nie dziwi, ale zaskakuje to, że tak się zachowuje dla 800 nm (podczerwień)? :)
@haes82: Ultrasilną czyli jaką? 200W? Nawet taka ilość energii będzie szybko rozproszona bo będzie działać na olbrzymiej powierzchni więc racja - nie zauważysz znacznego wzrostu temperatury. Ale weź np taki laser, gdzie moc zaledwie kilkuset miliwatów skupionych na bardzo małej powierzchni będzie w stanie ją podpalić
@Duze_piwo: no i to jest wyjaśnienie, które do mnie przemawia - aczkolwiek będę się upierał i nadal twierdził, że jest hipotetycznie możliwe stworzenie rzeczy w kolorze podczerwieni - czyli takiej, która pochłania wszystkie promienie świetlne, ale odbija wszystkie podczerwone.
Nie chcę wchodzić w szczegóły techniczne, bo nie znam się, może z racji jakichś tam kwantów czy czegoś takie coś zdarza się rzadko w naturze, a może i sztucznie jest trudne do
@haes82: chyba za bardzo przejmujesz się nazwami. Określenia podczerwień czy światło widzialne nadał sobie człowiek i dostosował do swoich receptorów. Te długości fali, na które czułe są czopki czy pręciki nazwał widzialnymi, a te które rejestruje termoreceptorami podczerwienią. Zwierzęta nocne widzą podczerwień oczami i zupełnie inaczej by sobie to ponazywały.
Dany materiał ma w nosie nazewnictwo i pochłania albo odbija w zależności od swojej budowy. Jeżeli dobrze odbija dla 780 nm,
@haes82: "Klimatolodzy posługują się wskaźnikiem, który określa jaki procent energii przekazywanej przez promienie słoneczne jest pochłaniany przez daną powierzchnię. Ta wielkość nazywa się albedo, inaczej stopień białości" Dla przykładu albedo asfaltu wynosi 10%. To znaczy, że 90% energii przekazywanej asfaltowej powierzchni przez padające na nią promienie słoneczne jest pochłaniane i zamieniane na ciepło" prof. Tadeusz Niedźwiedź
No dobra, do rzeczy. Inny problem, którego nie rozumiem: dlaczego śnieg posypany czymś czarnym topnieje? I dlaczego maluje się samoloty na biało motywując to chęcią utrzymania chłodnej temperatury wewnątrz samolotu (link) Owszem, czarny kolor pochłania światło, biały odbija - ale do cholery, światło, nie ciepło!
Ktoś mi wytłumaczy gdzie jest błąd w moim rozumowaniu?
#nauka #kiciochpyta
@haes82: skąd to wziąłeś? Pierwsze słyszę. Te czarne kamyczki sypie się żeby się nie poślizgnąć, a nie po to żeby topić lód. Samoloty możesz sobie sprawdzić sam - wyjdź w upalny dzień na dwór na słońce i ubierz raz białą raz czarną koszulkę i mierz temp. ciała. Poza tym światło chyba też ogrzewa nie? Nie mów, że w lecie nie jest ci ciepło.
Światło to też energia, jeśli coś je pochłania to się nagrzewa. Szczególnie podczerwień. Simple as that
Komentarz usunięty przez autora
@wonsz_smieszek: ja wiem, że jest widmo elektromagnetyczne i że jego częścią jest promieniowanie cieplne (gdzieś nawet czytałem taką ciekawostkę, że w pewnym sensie "widzimy" skórą - bo dzięki niej odbieramy część widma niedostępną dla oka). Nadal jednak nie widzę bezpośredniego związku między odbijaniem/pochłanianiem światła widzialnego, a odbijaniem/pochłanianiem promieniowania cieplnego. Biała koszulka może, nie musi odbijać podczerwieni.
@mularski
@DildoDaggins
@alsgn
No niby racja - jeżeli ciała pochłania, a nie odbija promienie
@haes82: czyli to, że odbija 780 nm (światło czerwone) Cię nie dziwi, ale zaskakuje to, że tak się zachowuje dla 800 nm (podczerwień)? :)
Nie chcę wchodzić w szczegóły techniczne, bo nie znam się, może z racji jakichś tam kwantów czy czegoś takie coś
zdarza się rzadko w naturze, a może i sztucznie jest trudne do
Dany materiał ma w nosie nazewnictwo i pochłania albo odbija w zależności od swojej budowy. Jeżeli dobrze odbija dla 780 nm,