Aktywne Wpisy
yourgrandma +117
#wykopoweprzeboje
Następną kategorią plebiscytu są piosenki z czołówek seriali. W komentarzach podawajcie swoje propozycje na utwory do konkursu.
WAŻNA PROŚBA:
Jak chcecie wstawić kilka utworów to błagam nie w postaci listy (nawet z linkami) tylko jako pojedyncze komentarze. Dodatkowo proszę o dopisanie, z jakiego serialu pochodzi piosenka dla formalności.
WAŻNA PROŚBA NR 2:
Następną kategorią plebiscytu są piosenki z czołówek seriali. W komentarzach podawajcie swoje propozycje na utwory do konkursu.
WAŻNA PROŚBA:
Jak chcecie wstawić kilka utworów to błagam nie w postaci listy (nawet z linkami) tylko jako pojedyncze komentarze. Dodatkowo proszę o dopisanie, z jakiego serialu pochodzi piosenka dla formalności.
WAŻNA PROŚBA NR 2:
120_Dni_Sodomy +84
No dobra, do rzeczy. Inny problem, którego nie rozumiem: dlaczego śnieg posypany czymś czarnym topnieje? I dlaczego maluje się samoloty na biało motywując to chęcią utrzymania chłodnej temperatury wewnątrz samolotu (link) Owszem, czarny kolor pochłania światło, biały odbija - ale do cholery, światło, nie ciepło!
Ktoś mi wytłumaczy gdzie jest błąd w moim rozumowaniu?
#nauka #kiciochpyta
@haes82: skąd to wziąłeś? Pierwsze słyszę. Te czarne kamyczki sypie się żeby się nie poślizgnąć, a nie po to żeby topić lód. Samoloty możesz sobie sprawdzić sam - wyjdź w upalny dzień na dwór na słońce i ubierz raz białą raz czarną koszulkę i mierz temp. ciała. Poza tym światło chyba też ogrzewa nie? Nie mów, że w lecie nie jest ci ciepło.
Światło to też energia, jeśli coś je pochłania to się nagrzewa. Szczególnie podczerwień. Simple as that
Komentarz usunięty przez autora
@wonsz_smieszek: ja wiem, że jest widmo elektromagnetyczne i że jego częścią jest promieniowanie cieplne (gdzieś nawet czytałem taką ciekawostkę, że w pewnym sensie "widzimy" skórą - bo dzięki niej odbieramy część widma niedostępną dla oka). Nadal jednak nie widzę bezpośredniego związku między odbijaniem/pochłanianiem światła widzialnego, a odbijaniem/pochłanianiem promieniowania cieplnego. Biała koszulka może, nie musi odbijać podczerwieni.
@haes82: czyli to, że odbija 780 nm (światło czerwone) Cię nie dziwi, ale zaskakuje to, że tak się zachowuje dla 800 nm (podczerwień)? :)
Nie chcę wchodzić w szczegóły techniczne, bo nie znam się, może z racji jakichś tam kwantów czy czegoś takie coś
zdarza się rzadko w naturze, a może i sztucznie jest trudne do
Dany materiał ma w nosie nazewnictwo i pochłania albo odbija w zależności od swojej budowy. Jeżeli dobrze odbija dla 780