Pierwszego dnia nowego roku mieliśmy okazję obserwować tzw. superpełnię. Ma ona miejsce wtedy, gdy będący w pełni Księżyc osiąga na swej orbicie punkt leżącym najbliżej Ziemi. W nocy z 1 na 2 stycznia nasz naturalny satelita miną nas w odległości 356 565 km. Dla porównania w apogeum które będzie miało miejsce 15 stycznia odległość Ziemia-Księżyc wyniesie 406 459 km.
Poniższe zdjęcie poddałem obróbce w taki sposób aby lepiej oddawało naturalne barwy "Srebrnego Globu".
#nedvedinspace <- Zapraszam do obserwowania. Wrzucam tu swoje astro-fotki i kosmiczne ciekawostki ( ͡~ ͜ʖ͡°)
@Nedved: Całkiem zgrabnie wyszło. Napiszesz parę słów o obróbce? Interesuje mnie zwłaszcza, jak powyciągałeś kolory. @namrab miał łatwo, bo robił przez filtry, ale Ty o filtrach nic nie wspominasz, więc zakładam, że trzaskane lustrzanką bez filtrów?
Materiał zbierany Canonem EOS600d w ognisku głównym teleskopu bez filtrów. Po pierwsze zdjęcie było stackowane w AutoStakkert! bo RegiStax nie do końca radził sobie z TIFami. Żeby to umożliwić musiałem wykonać kilka kroków:
1. PIPP - Wyśrodkowanie i crop do 4000x4000 px (ważne, żeby odznaczyć opcje "convert to monochrome". Zapis w formacie .tif 2. Faststone Photo Resizer - Resize zdjęć do 2000x2000 px (Autostakkert! ma ograniczenie co do
@gnuthomson: tu masz fajny film o prostej obróbce z którego ja korzystałem, ogólnie polecam najpierw delikatnie saturation podciągnąć przed wrzucaniem plików do PIPP
Poniższe zdjęcie poddałem obróbce w taki sposób aby lepiej oddawało naturalne barwy "Srebrnego Globu".
#nedvedinspace <- Zapraszam do obserwowania. Wrzucam tu swoje astro-fotki i kosmiczne ciekawostki ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
#astronomia #kosmos #ksiezyc #astrofoto #astrofotografia #mojezdjecie
Materiał zbierany Canonem EOS600d w ognisku głównym teleskopu bez filtrów. Po pierwsze zdjęcie było stackowane w AutoStakkert! bo RegiStax nie do końca radził sobie z TIFami. Żeby to umożliwić musiałem wykonać kilka kroków:
1. PIPP - Wyśrodkowanie i crop do 4000x4000 px (ważne, żeby odznaczyć opcje "convert to monochrome". Zapis w formacie .tif
2. Faststone Photo Resizer - Resize zdjęć do 2000x2000 px (Autostakkert! ma ograniczenie co do