Wpis z mikrobloga

Domowe pierogi z kapustą i grzybami - krok po kroku

Składniki na 1,3 kg ciasta:
- 1 kg mąki pszennej
- 400 ml gorącej, przegotowanej wody
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 2 jajka
- 3 stołowe łyżki oleju

Przepis na ciasto:
Mąkę rozsyp na stolnicy, wbij jajka, dodaj sól, olej oraz połowę gorącej wody. Następnie ruchami zbierającymi mąkę z brzegów do środka zacznij wyrabiać ciasto. Dodaj kolejną porcję wody i wyrób ciasto w taki sposób, aby miało jednolitą strukturę i nie lepiło się do rąk. Jeśli zajdzie taka potrzeba, możesz dodać jeszcze odrobinę wody.

Ciasto włóż "na odpoczynek" do lodówki, na 20 minut. Następnie rozwałkuj je cieniutko - tak, aby było delikatnie przezroczyste. Wytnij odpowiednie dla Ciebie krążki, umieść na ich środku farsz i dokładnie zlep pierożki. Brzegi ciasta możesz smarować wodą, co spowoduje, że ciasto lepiej się sklei.

Składniki na 2,5 kg farszu:
- 2 kg kapusty kiszonej (może być z marchewką)
- 200 g grzybów suszonych
- 4 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
- 2 porcje domowej kostki rosołowej
- 2-3 łyżki stołowe majeranku
- 3 łyżki domowego masła

Przepis na farsz:
Grzyby dokładnie opłucz i namocz w 200 ml wody, następnie pokrój na niewielkie kawałki.
Kapustę przepłucz w wodzie (jeśli jest zbyt kwaśna) i pokrój na drobno. Umieść ją w garnku (lub szybkowarze) wraz z grzybami i płynem z ich namaczania. Dodaj czosnek, przyprawy. Gotuj kapustę, podlewając delikatnie wodą, aż dobrze zmięknie (ok. 1 godz.). Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na maśle. Kiedy kapusta będzie miękka, przełóż ją na patelnię i smaż wraz z cebulą, aż dobrze odparuje, a farsz będzie zwięzły i delikatnie lepiący.

Polecamy:
- szybkowar 5 L

Gotowanie 70-80 sztuk pierogów:
Przygotowane ciasto nadziej farszem i dokładnie zlep pierożki. Brzegi ciasta możesz smarować wodą, co spowoduje, że ciasto lepiej się sklei. 5-litrowy garnek napełnij do połowy wodą, dodaj 2 łyżeczki soli i zagotuj. Po zagotowaniu wody pozostaw na małym ogniu. Włóż pierogi do garnka, najlepiej partiami. Pierogi, które wypłyną na powierzchnię, są gotowe do pałaszowania.

Smacznego!
...bo domowe jest lepsze!

#browin #przepisy #gotujzmikroblogiem
Pobierz Browin - Domowe pierogi z kapustą i grzybami - krok po kroku

Składniki na 1,3 kg c...
źródło: comment_SWUybctPR8VabmSEh5ifO9zAPIdXsjn4.jpg