Wpis z mikrobloga

Mam #pytaniedoeksperta

Zauważyłem że na płycie głównej, po wyłączeniu komputera, świeci mi się dioda od EZ Debug.
Mianowicie jest to dioda oznaczona jako CPU.

Dioda ta zapala się jedynie po wyłączeniu komputera, i to nie za każdym razem.
Można ją zgasić wyłączając listwę, po ponownym włączeniu listwy już się nie świeci.

Jak na razie zaktualizowałem BIOS i wyczyściłem CMOS - nadal to samo.
Komputer działa normalnie, włącza się bez problemu, wydajność i temperatury ok.

Specyfikacja: MSI Z370-A PRO, i5 8400, 2 x 4GB Patriot Viper, Gigabyte GTX 1060 6GB
Co to może być?

#pytanie #informatyka #komputery
  • 7
@6127: tak, używam, po wyjęciu dioda faktycznie gaśnie :D
Wiesz może czym to jest spowodowane?

@crazy_wolf: Wydałem trochę pieniędzy na ten sprzęt, i poświęciłem trochę czasu żeby poskładać go do kupy, chciał bym żeby wszystko było dopięte na ostatni guzik :)
@mailo: nie chce wprowadzić Cię w błąd bo nie jestem ekspertem, ale sugerując się tym co wyczytałem w internatach takie przepięcia nie są porządane. Ja dla pewności wymieniłem swój kabel po tym jak kilka razy miałem problem z zbootowaniem systemu bez resetowani biosa
@6127: przesiadłem się na DVI, z tego co widzę to bardzo ciężko jest dostać kabel Display Port 19 pinowy, a jak już jest to sporo kosztuje, standard z resztą zakłada 20 pinów, ciekawi mnie w takim razie czy ten kabel w ogóle do komputerów w takim razie się nadaje, przypuszczam że 90% osób które używa tego rodzaju złącza nawet nie zdaje sobie z tego sprawy