Wpis z mikrobloga

Mirki, kiedy najlepiej zacząć budowę? Kiedy nie można budować (jakie etapy nie mogą być o danej porze roku)? Potrzebuję porady, bo chciałbym niedługo ruszyć z tematem zakupu działki i budowy wymarzonego domu ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#budujzwykopem
  • 7
Najlepiej zacząć budowę w momencie gdy masz działkę, projekt, pozwolenie i kasę. ;-)
Jak nie ma zimy, to można budować. W zimie niby też można, ale drożej. Ogarniaj temat działki, pozwoleń, kredytu itd. Zależnie ile zejdzie, zrobisz w tym roku surowy, fundamenty albo nic.
@leesiuu: napiszę Ci znów jak to było u mnie:
- najpierw miałem działkę (dokładnie to żona miała)
- potem załatwiliśmy warunki przyłącza u operatora sieci energetycznej, w gminie wypis i wyrys z MPZP, z jakiegoś urzędu jeszcze jakiś papier gdzie byli wypisani sąsiedzi (nie wiem po co to było)
- w kwietniu lub maju (albo czerwcu) był u mnie na działce geodeta, wyznaczył (wznowił) granice, pospisywał sobie wszystko i przystąpił do
@Alpha_Male: Jak wczoraj pisałem - działka ma >=20m szerokości, więc co do projektu to mniej więcej już wiemy co chcemy. Mimo to i tak projekt będzie indywidualny podejrzewam, bo to adaptacja gotowca kosztuje to to, to tamo i pewnie wyjdzie z kosztami na to samo. Niemniej, mamy kilka projektów na których będziemy się wzorować i to będzie stanowiło jakąś bazę dla architekta.

Czyli mając już działkę (w niedalekiej przyszłości mam nadzieję
@leesiuu: Hej. Niedawno opisałem dokładnie jakie formalności trzeba załatwić przed przystąpieniem do budowy domu: https://blog.poradnik-budowlany.com/zalatwianie-formalnosci-krok-kroku/

Powinno ci się przydać :) Jakby to co pytaj.

@Alpha_Male: Bardzo wyczerpująco wszystko opisałeś i chyba niewiele jest tu do dodania. Czy gdybyś miał to wszystko robić drugi raz to także sam latałbyś sam po urzędach czy raczej zleciłbyś wszystko do ogarnięcia np. kierownikowi budowy czy biuru projektowemu?
@leesiuu: ja zacząłem w czerwcu i mam surowy otwarty i kładzie się dach. Zimy nie ma, więc w lutym powinien być surowy zamknięty. Da się to zrobić szybciej, z tym ze mój dom to moloch, który konstruktor lekko #!$%@?ł. Najlepiej jest startować na wiosnę, ale jak nie masz jeszcze działki, to myśl raczej o przyszłej wiośnie :)
@leesiuu: tak, tylko tak jak poprzednio pisałem tak teraz też najlepiej potwierdź sobie czy coś nie brakuje w moim opisie. My to zaczęliśmy załatwiać w 2012, więc trochę czasu upłynęło :)
Wprowadziliśmy się w maju 2015.

@chafer: w opisie użyłem skrótu myślowego, wniosek (i odrolnienie) składał nam architekt, sprawy w PINB załatwiał kierownik budowy, podobnie klauzulowanie i granice załatwiał geodeta. I myślę, że tak jest lepiej, bo oni wiedzieli gdzie