Wpis z mikrobloga

Minęło już trochę czasu od ostatniej aktualizacji.
Oto moja luźna lista zmian, jakie chciałbym zobaczyć:

- ograniczenie możliwości grania bardzo dużego tempa lub dodanie możliwości uzyskania podobnego swingu removalami
np dziś przeciwnik grający ST wyrzygal na stół 27 punktów (rozbite na 4 karty) zagrywając jedną srebrną kartę
chciałbym, żeby takie zagrania nie były możliwe, albo żeby można było spokojnie jedną srebrną kartą zdjąć te 27 punktów ;)

- ograniczenie możliwości uzyskania przewagi kart
przewaga kart często decyduje o zwycięstwie, więc jej uzyskanie powinno kosztować więcej niż jedną srebrną kartę,
chciałbym, żeby srebrni szpiedzy zostali albo całkowicie przeorani, albo żeby byli złoci, co uniemożliwiłoby ich
kopiowanie i zwiększyło koszt użycia ;)

- naprawienie coinflipa

- karty z mechaniką "create" nie powinny tworzyć kart, które już są w talii początkowej

- zdobywany mmr mógłby być uzalezniony od poziomu unikalności talii, grając popularną i sprawdzoną talią (czyli taką, która
zapewnia większy winrate) zdobywało by się mniej mmr niż grając jakimś unikalnym wynalazkiem, oczywiście wszelkie
współczynniki musiałyby być dobrze dobrane, żeby to miało sens, przedstawiam tylko ogólną ideę i zdaję sobie sprawę, że
dla wielu to zbędna fanaberia, ale ja bym się nie obraził, gdyby coś takiego wprowadzono ;)

#gwint
  • 31
@epi: -...

-Kopiowanie szpiegów akurat jest ciekawą mechaniką bo pozwala na uzyskanie przewagi kart jeśli przeciwnik nie myśli

-jeśli ktoś ma sensowne rozwiązanie problemy coina to byłoby fajnie

-niby dlaczego miałoby to tak działać?

-kompletny bezsens. System gry powinien skanować talię i przyznawać ukryte punkty za unikalność kart użytych w talii? dowódców? no bez senu takie różnicowanie. Jak ktoś zrobi coś zaskakującego to tak jak sam pokazywałeś można uzyskać przewagę nad
@cdawid1: kopiowanie szpiegów jest rakiem, i dosłownie wszyscy streamerzy i ogarnięci gracze są co do tego zgodni

niby dlaczego miałoby to tak działać?

@cdawid1: między innymi żeby henseltowi nie było za dobrze :P

System gry powinien skanować talię i przyznawać ukryte punkty za unikalność kart użytych w talii? dowódców? no bez senu takie różnicowanie.

@cdawid1: nie ukryte punktu, tylko jakiś oficjalny i widioczny dla wszystkich mnożnik
przykładowo
swim wrzuca
czyli pożogę i Villena trzeba usunąć

@Tomm16: nie mówię o uniemożliwieniu a ograniczeniu
czyli żeby nie było to takie proste albo żeby było obarczone jakims kosztem

w przypadku pożogi, musisz się trochę postarać, by zrównać karty przeciwnika i wyciągnąć bardzo duży swing
a villen jest złoty, więc nie mamy tu o czym rozmawiać ;)
@epi: -No ja słyszałem na przykład od paczki Gogola, że kopiowanie szpiegów jest dobrym rozwiązaniem bo pozwala ukarać niemyślacych graczy, którzy rzucają karty bez większego zastanowienia, zgadzam się z nimi w tej kwestii
-co do tempa to jasne, Henselt jest przegięty i coś z tym można by zrobić.
-no to jak Swim wrzuci kolejnego raka to robisz kontrę na jego talię i niszyczysz wszystkich ludzi którzy tym grają z WR 65%
czyli nie będzie praktycznie żadnej mozliwości zrobienia ca poza chorym tempem

@cdawid1: i zajebiście ;)
a chore tempo też będzie trudniejsze do zrobienia i będzie idealnie :)
@epi: tak to bedzie wyglądało, bo każda talie będzie miała tylko jednego szpiega i jak jeszcze byś chciał, złotego. Czyli można dobrać tylko jedna kartę, krąg przywołań będzie kompletnie nie grany i zostajemy bez jednego wolnego złotka, czyli powiedzmy, że Igni wypadnie z większości decków bo dzisiaj jest tym idealnym dopełniaczem tali jak nie wiemy co konkretnie wrzucić w czwarty złoty slot. Dla mnie to idealny przykład odmóżdżenia gry.
krąg przywołań będzie kompletnie nie grany

@cdawid1: szczerze w to wątpię, nie tylko szpiegów się nim kopiuje

zostajemy bez jednego wolnego złotka, czyli powiedzmy, że Igni wypadnie z większości decków bo dzisiaj jest tym idealnym dopełniaczem

@cdawid1: bzdura, dlaczego od razu zakładasz, że każdy będzie grał złotego szpiega?
cześć pewnie tak a część nie
a igni nie sądzę, żeby wypadło, biora c pod uwagę istnienie ciri:nova i innych wysokopunktowych kart
@epi: głównym zamysłem granie kręgu jak raczej kopiowanie szpiegów. Jak nie podejdzie sytuacja a mamy go na łapie to kopiujemy inną kartę która nam może dać korzyść w danej sytuacji.
Bo szpieg jest sposobem na odwrócenie przegranego coina, bo pozwala na zrównanie ilości kart przy wygranej pierwszej rundzie z kartą deficytu, bo niweluje carryover u przeciwnika jeśli wygraliśmy pierwszą rundę.
głównym zamysłem granie kręgu jak raczej kopiowanie szpiegów

@cdawid1: nie sądzę, by krag stworzone specjalnie do kopiowania szpiegów
zresztą nie krąg tu jest największym problemem a karty, które mogą tworzyć szpiegów, bo w rezultacie możesz ich zagrać dwóch

a jak do tego jeszcze dodasz krąg, to gra sprowadza się do tego, kto może zagrac więcej szpiegów
a nie o to chyba chodzi ;)

a sam coinflip powinien mieć inne rozwiązanie niż
@epi: bez przesady z tym kopiowaniem szpiegów znowu. Kręcę się koło 4100 mmr i dzisiaj miałem tylko jedną grę kiedy przeciwnik zagrał 3 szpiegów Cantarella, runa i krąg w mojego szpiega ale i tak go oplułem sklepem mimo, że po miał w pewnym momencie 3 karty przewagi. Rozumiem, że pojedyncze gry to może wygrać, ale nie, że zawsze jest to podstawa do wygranej
@cdawid1: nie jest to częste, ale się zdarza
to wystarczy

aczkolwiek ja i tak wolę, żeby szpiegów w tekiej formie jak obecnie nie było w ogóle, bo wymuszają posiadanie na nich kontry a nie zamierzam marnować srebrnego slotu na szpiega :P
@epi:

- ograniczenie możliwości grania bardzo dużego tempa lub dodanie możliwości uzyskania podobnego swingu removalami

np dziś przeciwnik grający ST wyrzygal na stół 27 punktów (rozbite na 4 karty) zagrywając jedną srebrną kartę

chciałbym, żeby takie zagrania nie były możliwe, albo żeby można było spokojnie jedną srebrną kartą zdjąć te 27 punktów ;)

Rozbite na 4 karty - to się nazywa combo i jest całkowicie normalne. Henseltem też można wywalić takie
Rozbite na 4 karty - to się nazywa combo i jest całkowicie normalne. Henseltem też można wywalić takie combo na stół i w innych taliach też się takie znajdą. Dijkstrą jak dobrze trafisz do wywalisz tyle punktów na stół. Przy użyciu Iris można dużo punktów zagrać.

@kamil062: henselt to dowódca a dj to złota karta, w ich przypadku takie coś jest zrozumiałe
ale w przypadku srebrnej to moim zdaniem już przegięcie,
@epi: Srebrna karta sama z siebie nie robi value - musisz mieć w talii kilka innych kart, z którymi możesz zrobić odpowiednie combo. Nie widać tu żadnego przegięcia - tylko odpowiednie wykorzystanie umiejętnośći kart.
Każdy ma prawo grać taką talią jaką chce - czy to własną czy to z neta. Poza tym samo skopiowanie talii nic nie daje, trzeba też umieć nią grać, dlatego niektórzy nie mogą przeskoczyć 4k MMR, niektórzy