Wpis z mikrobloga

#topibu przeklejam z komentarza sprawdzony przepis na earl grey ale, polecam w opór na lato:

Użyte słody:
5,6kg Pale Ale
120g Crystal 150 (dla herbacianego koloru)

Zacieranie:
68 stopni - 60'
78 stopni - mashout

Chmielenie (gotowanie 60 minut):
12g Magnum - 60'
20g Centennial - 10'
20g Citra - 0'

Chmielenie na zimno:
3 dni - 40g citra
24h - 100g herbaty Earl Grey

Drożdże:
US-05

herbatę dałem lloyd z biedronki, chodzi i tak tylko o smak bergamotki xD nie ma sensu moim zdaniem ładować kasy na jakieś fikuśne drogie napitki. W sumie z zapisków widzę że było tylko 25 IBU, także to się nawet pod APA nie klasyfikuje xD sypnij więcej zielska na goryczkę jak chcesz. ogólnie piwko wyszło mega orzeźwiające, takie chmielowe ICE TEA.
  • Odpowiedz