Wpis z mikrobloga

W 1999r taki klip farma serwerów renderowała dniami i nocami.

@majsterV2: Bez przesady. W tamtych czasach właśnie bawiłem się grafiką 3d i tego rodzaju animacje, tej długości co w klipie, to mój komputer by przez kilka dni renderował, owszem. Ale farma poradziłaby sobie w kilka godzin lub szybciej - zależnie od wielkości tej farmy :)
  • Odpowiedz
@majsterV2: Raczej zawsze miałem kompy z górnej półki - może poza 286, z którym utkwiłem na długo, a kumpel miał 16-bitowe 386sx i mógł 3dstudio odpalić. Ale to było duuuużo wcześniej.
W 1999 roku, taka klatka jak tam, czyli w większośći płaskie materiały, kilka efektów przezroczystości, flar, jakieś volume lighty - to by poleciała w rozdzielczości rzędu 640x480 (tv) w jakieś 15-20 minut. Najgorsze byłyby te klatki z wieloma tymi niebieskimi
  • Odpowiedz
@majsterV2: btw co do VR, to tak koło 96-97 chadzałem z lubością na targi Komputerexpo, a tam bawiłem się m.in. komputerkami Silicon Graphics, które miały symulator czołgu jeżdzącego po mieście. Grafika była prostacka, ale prezentowały jednoczśnie kilka renderów w bardzo dużej, jak na ówczesne czasy, rozdzielczości (co najmniej 1000+). Więc spokojnie obsłużyłyby okulary VR, z pełną rozdzielcząścią (tylko tekstury lipne by były jak na dzisjesze standardy ;)
  • Odpowiedz
@kubako: Dziwię się że poszedłem do techbazy na informatykę a nie na grafikę komputerową.
Mam wrażenie że tam tracę swój potencjał, bo programowanie tam to lipa straszna...
  • Odpowiedz
@majsterV2: hehe bracie ;) mój pierwszy program do animacji (Autodesk Animator) mieścił się na 1 dyskietce 1,2MB, i musiałem go tam trzymać, bo miałem dysk 20MB i nie było miejsca na to jeszcze.
A potem na tych 16-bitowych 386, odpalało się coś takiego jak poniżej, i było widać dokładnie tyle ile na tym obrazie - tylko biały wireframe, a cały layout w rozdzielczości 640x480... to były zajebiste pionierskie czasy ;)
kubako - @majsterV2: hehe bracie ;) mój pierwszy program do animacji (Autodesk Animat...

źródło: comment_whSYkAEMDS2FkbobD1yluNGUXDxq1cPe.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz