Aktywne Wpisy

Moreso_pl +696
Zapraszamy na #rozdajo z Moreso.pl
Do wygrania jest paczka o wartości 85 zł, która składa się z:
1. masło orzechowe 1 kg
2. orzeszki w chrupiącej skorupce o smaku zielona cebulka 700g
3. mango suszone 500g
4. orzeszki ziemne chili&lime 1 kg
Zasady:
1. Zaplusuj ten wpis
2. Odpowiedz na pytanie:
Osoba z komentarzem o największej ilości plusów wygrywa. Ciekawi jesteśmy Waszej kreatywności ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Dodatkowo
Do wygrania jest paczka o wartości 85 zł, która składa się z:
1. masło orzechowe 1 kg
2. orzeszki w chrupiącej skorupce o smaku zielona cebulka 700g
3. mango suszone 500g
4. orzeszki ziemne chili&lime 1 kg
Zasady:
1. Zaplusuj ten wpis
2. Odpowiedz na pytanie:
Osoba z komentarzem o największej ilości plusów wygrywa. Ciekawi jesteśmy Waszej kreatywności ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Dodatkowo

1-1-1-1 +282

A IT nie lubi ślamazarności, mało kto będzie czekał łaskawie aż core wyda LN, ludzie przesiada się do innej kryptowaluty (co już się
Jeżeli tylko ten punkt będzie prawdą, że routing jest scentralizowany i wieszcze ludzi, że banki będą mogłybyć hubami itp, to od razu Bitcoin zostanie porzucony w ekspresowym tempie.
A co do reszty, że ludzie juz się przesiadają na alty - wiadoma sprawa :)
@MelomanBTC: Może niekoniecznie banki, ale tak prawdopodobnie będzie wyglądać sieć, czyli kilka dużych hubów połączonych ze sobą i do nich podłączeni ludzie. Czyli model trochę zdecentralizowany, a trochę nie.
Model w 100% zdecentralizowany nie ma sensu, kanały też mają swoje ograniczenia i efekt będzie taki, że w jednym kanale będzie za mało BTC, w drugim za dużo,
W Bitcoinie jest zdencetralizowany, ale powstają waluty (i ETH chyba o tym też myśli) by scentralizować. Przykładem niech będzie IOTA
Zresztą już mówiłem, sam już trochę nie używałem trochę BTC do jakiegokolwiek płacenia, a altów owszem, więc mi to naprawdę obojętne która kryptowaluta będzie "królem" byleby była
Jeżeli twierdzisz, że BTC jest zdecentralizowany a zarazem opiera się na wielkich zcenralizowanych kopalniach które utrzymują sieć to chyba się gdzieś pogubiłeś.
@Smule: @MelomanBTC: LN koniec końców stanie się właśnie takim zcentralizowanym miejscem gdzie jeden użytkowników nie będzie w stanie otworzyć kanału wejściowego z racji olbrzymich kosztów.
Natomiast Huby staną się wielkimi bankami z których usług bitcoiniści będą korzystać
W tej chwili mamy ciąglę rosnące fee oraz ilość niezweryfikowanych transakcji a pomimo tego bitcoiniści upierają się przy swoim. Wystarczy spojrzeć nawet na ten temat i na jednego fantyka
Ja używam (a wiem że i za takimi samymi kryteriami pójdzie rzesza ludzi), takich rzeczy które są użyteczne, szybkie, tanie i najważniejsze nie podlegają żadnej kontroli obślizgłych łap. Czy to będzie Bitcoin, czy Litecoin czy sam ETH jest mi kompletnie obojętne :)
Wiesz, problemy są wbrew pozorom dość poważne. Ostatnio na BTC było 300k niepotwierdzonych transakcji i fee po $50 za 1 tx. Wyobraź sobie, że popularność dalej rośnie i pewnego dnia na wskutek newsa nagle wybucha panika i wszyscy zaczynają wysyłać BTC na giełdy, robiąc w mempoolu przykładowo milion transakcji. Fee rosną
Jedyne co myślę to po prostu kampania informacyjna, by przechodzić na Segwit, a w międzyczasie testować LN, by łatwo przejść na niego
Ogólnie zapychanie się sieci, jak kurs dramatycznie spada, to jest bardzo ciekawa rzecz którą bacznie rozpisuję i badam na kilkunastu kartkach papieru. Szczerze, mógłbym z tego pisać pracę magisterską, bo temat jest imho powierzchowny,
@fervi: Bo tak powiedziało core, od początku narzucając ludziom narrację, że 2x jest forkiem od złych Chińskich minerów, którzy chcą rozdzielić BTC. Jakby core zaproponowało fork, to nagle okazałoby się, że to fantastyczny pomysł.
Sam zresztą widzisz na przykładzie segwit, ja jeszcze nie widziałem, żeby ludzie narzekali na segwit, który przecież podniósł blok.
@MelomanBTC: Zależy z jakiej perspektywy patrzysz. Zwiększanie bloku w nieskończoność to żadne rozwiązanie, ale teraz, kiedy dysk 1 TB kosztuje tyle co 1 transakcja BTC, bloki 2-4mb nie są takim złym pomysłem.
A