Aktywne Wpisy
brh4life +105
Całe świadome życie serio myślałem, że rossja to potężny militarnie kraj. Grało się tyle w Call of duty MW gdzie ruscy przeprowadzili desant na USA, i wtedy wydawało się to w miarę realistycznym scenariuszem, potem co jakiś czas w mediach pojawiały się informacje o rozmieszczeniu Iskanderów tu i uwdzie które miały sparaliżować kraje NATO, % PKB na obronność robiły wrażenie, fjutin wydawał się genialnym strategiem, który ustawiał sobie zachodnich polityków, szczuł psami
MarianJanusz +24
Jechałem dzisiaj pociągiem i nagle babka z innego siedzenia się do mnie odwróciła i coś powiedziała po ukraińsku. Ja byłem wgapiony w telefon i spojrzałem na nią chyba mocno zdezorientowanym wzrokiem, bo powtórzyła drugi raz po ukraińsku. Powiedziałem, że nie rozumiem i wtedy zapytała po polsku czy mogę uchylić okno. I tak mi się teraz przypomniało, jak ludzie opisywali kiedyś, że Ukraińcy mają nawyk mówienia do innych w swoim języku i oczekiwania,
Europę i Azję daję w jednym wpisie, ponieważ te 20 - 10 tys. lat temu zwierzęta wędrowały między nimi niemal swobodnie. Zresztą w interesującym nas okresie, z powodu mas lodu i niższego poziomu oceanów, można było przejść z Syberii na Alaskę na piechotę. Z czego skorzystało wiele zwierzaków i fauna w Eurazji i Ameryce Pn. była zbliżona. To też pominę gatunki/rodzaje występujące na kontynencie Wujka Sama i ciekawskich odsyłam do odpowiedniego wpisu (link na dole).
Mamut włochaty - czyli Mammuthus primigenius, wbrew powszechnym wyobrażeniom był (chyba) jedynym kudłatym mamutem. Także jego rozmiary są często przesadzone — osiągał rozmiary dzisiejszych słoni, jednak tułów miał znacznie bardziej krępy. Wyginął ok. 10 tys. lat temu (w Europie „nieco” wcześniej). Liczne szczątki tego trąbowca znaleziono także w Polsce. Rekonstrukcja autorstwa Rushelle'i Kucali Fry.
Tygrys szablozęby - ale inny niż smilodony z obu Ameryk, chodzi o Homotherium serum. Kot ten był wielkości współczesnych lwów, rozpowszechniony był (a właściwie kilka gatunków z rodzaju Homotherium) nie tylko w Europie i Azji, ale także w północnej Afryce oraz w obu Amerykach. Wyginął jakieś 30 tys. lat temu (na starym kontynencie żył dłużej o jakieś 2 - 3 tysiące lat). Malunek autorstwa Pétera Hutzlera.
Nosorożec włochaty - Coelodonta antiquitatis 2,5 tony wagi, 3,5 m długości. Kawał bydlaka, ustępował jedynie mamutom. Wyginął 10 000 lat temu. Jego rogi, tak jak wszystkich innych nosorożców, zbudowane były z keratyny i nie zachowały się do naszych czasów. Ich kształt znamy dzięki rysunkom naskalnym. Rekonstrukcje: anonim z jaskini Chauvet oraz Remie Bakker.
Jednorożec ( ͡° ͜ʖ ͡°) - Elasmotherium sibiricum żył jeszcze 29 tys. lat temu. Z obowiązku dodam, iż niektórzy sądzą, że mógłby dożyć jakis 8 tys. lat p.n.e., ale to raczej foliarskie zapedy — jakichkolwiek dowodów brak. Był duzym zwierzeciem (mógł się równać z mamutem włochatym) - osiągał nawet 5 ton wagi. Róg, najbardziej charakterystyczny w sylwetce tego ssaka, osiągał nawet 2 m długości. Obrazki: Chen Yu oraz Balazs Petheo.
Jeleń olbrzymi - czyli Megaloceros giganteus, mniej więcej jeleń wielkości łosia. Jednak z bardzo imponującym porożem, które mogło ważyć 40 kg i mieć ponad 3 m rozpiętości. Rysunek autorstwa Romana Uchytela.
Na koniec dodam jeszcze, że te kilkanaście tysięcy lat temu po Europie biegały niedźwiedzie (Ursus spelaeus), lwy azjatyckie (Panthera leo spelaea) oraz hieny jaskiniowe (Crocuta crocuta spelaea), ale gatunki te niemalże nie różniły się od tych występujących współcześnie. Wiem, że ten wpis jest nudniejszy, niż kilka poprzednich z serii, ale nie chciałem się powtarzać i jednocześnie chciałem „zaliczyć” większość kontynentów. Jeżeli ktoś ma sugestie odnośnie przyszłych wpisów, to śmiało rzucajcie tematy. Tylko zastrzegam, że wpisy będę tworzył nieregularnie.
Poprzednie wpisy:
Ameryka Północna
Ameryka Południowa
Australia
Eksplozja kambryjska
Historia rekonstrukcji iguanodona
#paleoart #paleontologia #paleontologiaboners #ewolucja #biologia #ciekawostki #nauka #gruparatowaniapoziomu
Obrazek poniżej autorstwa Mauricio Antóna.
@Trajforce: Trąbowca specjalnie pominąłem, mam z nim plany na później. A o małpie zapomniałem. ( ͡° ʖ̯ ͡°) Chyba zacznę Ci tyłek truć przed
@Prekambr: Najlepiej zrób wpis pod tagiem, bo ja i inni pewnie też z chęcią tam zajrzą.
@lordgrievous: Tak na szybko, bo dzieciak gada z misiem i moge sobie na chwile odcapnąć. ( ͡º ͜ʖ͡º)
Niezbyt jestem na czasie z angielską/amerykańską literaturą na temat. Tak jak zauważyłeś albo pozycje popularnonaukowe (czyli bardziej popularne niż naukowe), albo akademickie dysputy. Polecam internety: dinozaury.com (pewien mirek jest nawet odpowiedzialny za tą stronę), grupy na fb: "Paleontology" i "Paleo World" (oraz pewnie kilka innych, ale piszę z pamięci. Te dwie trzymają się najmocniej) oraz yt: 1 2 3 i kilka innych. Tylko miej gdzieś z tyłu głowy, że yt czy fb to nie są w 100% twarde źródła i czasem ktoś może coś przekręcić. No i