Wpis z mikrobloga

Borykam się z atopowym zapaleniem skóry poziom hardcore (praktycznie całe ręce i nogi). Dermatolodzy przepisują maści ze sterydem które poza robieniem ze skóry pergaminu niczego mądrego nie robią. Jak na razie jedyne skuteczne leczenie to przez przypadek w szpitalu - dexaven iv 2 razy dziennie, ale to raczej nie jest rozwiązanie długoterminowe ( ͡° ͜ʖ ͡°) Może jest na mirko ktoś z AZS co znalazł dermatologa który zaproponuje coś innego niż smarowidło na sterydzie? Niestety praktycznie wszyscy w mojej okolicy kręcą nosem jak się przyjdzie z czymś innym niż trądzik młodzieńczy ;) #azs #medycyna
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kyaroru: aktualnie interesuję się aromatoterapią i piszą że niektóre olejki eteryczne są dobre na azs. to schorzenie mnie nie interesuje więc nie znam szczegółów ¯\_(ツ)_/¯. olejki w każdym bądź razie rozpuszcza się w oleju bazowym parę kropel na jakąś ilość oleju do masażu ( np. kokosowy olej) i smaruje. możesz spróbować
  • Odpowiedz
@biegajacy__stetoskop: Chyba z 5 różnych drogich wynalazków z apteki, różnią się głównie ceną a skuteczność u mnie porównywalna z placebo;) Ciuchy też piorę w tych różnych wynalazkach do skóry wrażliwej i niemowląt. @SVCXZ: Pi razy drzwi dieta śródziemnomorska;) Diet eliminacyjnych próbowałem, ze skutkiem mizernym.
  • Odpowiedz
@kyaroru: spróbuj może zewnętrznie maść lub nalewkę na bazie propolisu /kitu pszczelego/ ... jeżeli nie jesteś uczulony nie powinno zaszkodzić, w moim przypadku pomogło. Najlepszego!
  • Odpowiedz
@biegajacy__stetoskop: Cóż, samoleczenia rzecz jasna nie planuję ale może spróbuję z dermatologiem o tym porozmawiać. I tak będę się pewnie musiał wcześniej podleczyć jakimiś sterydami systemowo bo obecnie skórę mam w takim stanie że smarować to czymkolwiek to przyjemność na poziomie sypania soli na ranę. I jeszcze pewnie sprzedać nerkę, bo mam tyle powierzchni do smarowania że tubka elocomu mi w 2-3 dni schodzi;) Już bym nawet tak nie narzekał
  • Odpowiedz
@kyaroru: widziałam na oddziale fajne efekty leczenia PUVA, cyklosporyną. masz w swoim mieście cokolwiek udającego oddział dermatologiczny? może warto by było się wybrać, żeby dobrali leczenie, leków nie będących sterydami jest naprawdę sporo, ale niewiele sposobów leczenia będzie dostępnych z poziomu gabineciku prywatnego, to już trzeba uderzać na nfz do szpitala. ale warto, serio.
  • Odpowiedz
  • 0
@kyaroru podstawa to dobre emolienty (w szczególności zima), jak jesteś z Warszawy to mogę polecić dobrego dermatologa - świetna maść robiona mi kiedyś przepisał (i to na ryczałt jeszcze;p). - Gdzie jest ten telefon? Muszę to odebrać....dzwoni to ogólnie są rozwiązaniem na krótką metę - do zaostrzen spoko, systemowo podawane robią robotę, ale sporo powikłań niestety (jak mnie zacznie skóra już denerwować to sobie niekiedy walne dexaven do zyly, ale to
  • Odpowiedz
@biegajacy__stetoskop:

emolienty

Stosuje się je by zmniejszyć świąd oraz zniwelować działania niepożądane GKSów

Skąd te informacje, to nie jest przecież prawda. Emolienty w AZS to jak najbardziej leczenie przyczynowe poprzez wspomaganie niewydolnej bariery skórnej pozbawionej ceramidów oraz hamowanie penetracji czynników wyzwalających zapalenie. Są dobre badania na dzieciakach, że intensywne stosowanie emolientów (zwłaszcza po kąpieli) pozwala znacznie zmniejszyć dawki GKS.

Co do samego obecnego problemu to do dermatologa i zostawić mu
  • Odpowiedz
@isilien171: @ihuax: @baran_ofiarny: Dziękuję pięknie za odpowiedzi. To AZS jest u mnie już od lat, ale walka jakoś ostatnio schodziła na drugi plan bo ze względu na częste zaostrzenia POChP doustne/dożylne glikokortykosteroidy pojawiały się u mnie dość często i jako skutek uboczny raz na kilka miesięcy doprowadza się to do ładu, po czym z powrotem wygląda strasznie;)
  • Odpowiedz
@kyaroru: Ja w tym roku kolego mam straszne zaostrzenie AZS... na początku września wyskoczyło mi na szyi i trochę na łopatkach, a teraz w zasadzie całe ręce, uda, plecy, brzuch i czoło. Byłem parę dni temu w szpitalu i dali mi Dexaven, Hydroxizinum na świąd i uspokojenie, bo dodatkowo się denerwuję z tego wszystkiego i pogarszam sprawę... dodatkowo Momecutan (steryd w maści) i lekarz który mnie oglądał, jest dermatologiem i
  • Odpowiedz