Wpis z mikrobloga

Piwo: Porter Warminśki z Wiśnią z Browaru Kormoran
Styl: Porter Bałtycki
Ekstrakt: 23,5 % wag.
Alkohol: 8,5 % obj.
Goryczka: ? IBU

Podstawową wersję już kiedyś recenzowałem. Jest to bardzo dobre piwo. Mimo, że warki nie zawsze są takie same, to zawsze trzymają wysoki poziom.

Warka ważna do 04.08.2018/A07.
Prawie bez pianki.
Zapach nie za bardzo intensywny. Jest czekolada w proszku. W tle (może) mikro kawa zbożowa.
Kolor czarny z rubinowymi przebłyskami, jednolity, błyszczący, ładny. Klarowne – co widać końcu kiedy na dnie jest mała objętość i światło lepiej je penetruje. Wtedy wygląda jak czarny kryształ, niemal nieprzejrzysty, błyszczące. Z wyglądu sprawia też, że ma wodnistą konsystencję.
W smaku wyraźnie słodkie, niemal lepkie, ale bez przegięcia. Bardziej słodkie od podstawowej wersji.
Naturalny sok wiśniowy stanowi 5,2 % objętości, ale wiśnie są tylko zaznaczone w tle.
Dodatek tego soku sprawia, że jest to piwo zupełnie inne od wersji wyjściowej.
W smaku nie czuć alko. Mo może mini mini mikro, ale bez żadnego szczypania czy tam jakiegoś palenia, albo alko goryczy.
Nie czuć chmielu.
Goryczka niska+. Można powiedzieć, że jest lekko czekoladowa.
Piwo mało porterowe, ale fajne. Zrobiło się za delikatne jak na portera.
Pod koniec czuć trochę kawy zbożowej i prażoności.
Wysycenie niskie.

Piwo bez szały, ale na plus.
W sam raz na święta.

Koszt: 8,50 golda - butelka 500 ml bezzwrotna.

[ #piwnypamietnikpestisa #piwo #craftbeer ]
źródło: comment_TVcPsCARJ9pz8PLxCCLVTJvUr4xzhYgm.jpg
  • 13
@i_teraz_wchodze_ja_caly_na_bialo: no to przynajmniej tyle ( ͡° ͜ʖ ͡°) W takim razie musisz uwierzyć na słowo że jest diametralna różnica między np. typowym lagerem a takim porterem bałtyckim mimo że jedno i drugie to piwo i od tego miejsca jeszcze jest bardzo daleko do rozpoznawania z której strony wzgórza rósł chmiel w niszowym piwie z browaru koczkodan.
Podstawową wersję już kiedyś recenzowałem

@pestis: Ale to jest jednak zupełnie inne piwo, mimo takiej samej nazwy. Nie jest tak, że do normalnego Warmińskiego dodali wiśnię.

Piwo przyjemne, ale za łagodne, za słodkie dla mnie. Niemniej jednak Browar Koczkodan to klasa, większość piw trzyma bardzo dobry poziom.
@pestis: piłem już 3 razy i uważam, że to piwo jest zajebiste. Szczególnie ciepłe, bo wtedy wchodzi fajna cierpkość od wiśni, którą kontruje słodycz. Do tego belgijska czekolada i lekka kawa. Moim zdaniem nawet lepsze od podstawki i jedno z lepszych owocowych ciemnych piw na rynku.