Wpis z mikrobloga

Podsumowując 2017, wydrukowałem w tym roku kilkadziesiąt modeli anatomicznych 3D, które lekarze realnie wykorzystali w planowaniu różnych operacji i procedur w kilku oddziałach, głównie w #krakow. To był dobry rok, i rodzi jeszcze większe nadzieje na 2018 () Zdjęcia paru wybranych: https://imgur.com/a/idMb2
#druk3d #medycyna #technologia #gruparatowaniapoziomu
jwitos - Podsumowując 2017, wydrukowałem w tym roku kilkadziesiąt modeli anatomicznyc...

źródło: comment_XuU92h9Kipa7M4igybpBGE5GrTmVTxN8.jpg

Pobierz
  • 58
  • Odpowiedz
ziom, kwestia wyprowadzania elementów z formy to żadna rewolucja, pełno takich modeli leży w gablotkach na PP od kilku lat. Po prostu temat stał się medialny :D
  • Odpowiedz
@StaraSzopa: no ale o czym ty gadasz? robiłeś sobie inżynierkę i Cię to wyniosło 280 zł, sam to robiłeś? Zleciłeś komuś? Innemu studentowi? Też zajmuję się drukiem 3d i wiem ile czasem trzeba w to pracy włożyć, a przygotowanie takich modeli jak ta stopa czy wątroba to już w ogóle, formy, babranie się z tym gównem etc. Co to jest #!$%@? 300 zł, zacznijcie się cenić yo
  • Odpowiedz
@amisobad: tak, sam wszystko zrobiłem. kosz wyprodukowania tyle wyniósł. A to na ile ktoś wycenia to inna sprawa, mogę wycenić go na 1 zł jak i również 1000 zł - przecież nie o to tutaj chodzi :vvv Koszty materiałów po jakich to zdobędziesz to też inna działka. imho twierdzenie, że to najtańszy model na świecie jest trochę słabe, cała reszta okej i warto wspierać takie akcje :D
  • Odpowiedz
@StaraSzopa: modele leżą od lat i studenci je robią jeszcze lepiej, a nikt do tej pory nie opublikował żadnej pracy w poważnym czasopiśmie. ludzie z różnych krajów piszą, że chcą to wykorzystać - ale żadna nowinka, na PP leży od lat xD co wam impact factor czy publikacje konferencyjne śmierdzą? wstydzicie się? już pomijam fakt że dwa razy wstawiłem Ci prośbę żebyś podesłał link do tej rzekomej inżynierki i nadal
  • Odpowiedz
jwitos: przyko mi że wyprowadziłem Cie z równowagi tak neutralnym komentarzem :) Nie dbam o to czy jest to publikowane czy nie. Wstawiłem model gabarytowo większy i złożony z większej ilości części który kosztuje ~1/4 mniej, czego tu nie rozumiesz? xD
  • Odpowiedz
@StaraSzopa: jesteś idealnym przykładem dlaczego cześć nauki wchodzi do szpitali i innych elementów życia codziennego a większość zostaje w pracach inżynierskich ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz