Wpis z mikrobloga

Mireczki z #motoryzacja
Mam w planach w przyszłym roku zmieniać moją Mazdę 626 na coś bardziej komfortowego.
Wybór padł na Hondę Accord VI (1.8 vtec 136km). Ma ją mój brat i samochodem jeździ mi się naprawdę fajnie.

Teraz tylko mam wątpliwości, czy ~8-9 tysięcy wystarczy na zakup samochodu w dość dobrym stanie, z gazem i bez dziur, a także na pierwszy serwis z rozrządem, itp. Wy na pewno będziecie w stanie mi podpowiedzieć czy w ogóle warto z takim budżetem startować, czy lepiej pojeździć jeszcze rok, uzbierać te 11-12 tysięcy i wtedy coś myśleć. No ale znów w tym czasie wydam kolejny tysiąc na serwis Mazdy, a jej wartość też trochę spadnie.
Pomóżcie...
Zdjęcie dla agencji - takiej właśnie szukam! Ten model w kolorze czarnym jest po prostu obłędny.
Vister81 - Mireczki z #motoryzacja
Mam w planach w przyszłym roku zmieniać moją Mazdę...

źródło: comment_znJhXybdHVUpXLs2Th2h9dfGDYpJIX7w.jpg

Pobierz
  • 27
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Vister81: mam kumpla mechanika i powiedzial tak ze nie jest w stanie znaleźć mi auta ponizej 10 tyś wolnego od jakis tam wad dlatego radze ci dozbierac
  • Odpowiedz
czy ~8-9 tysięcy wystarczy na zakup samochodu w dość dobrym stanie, z gazem i bez dziur,

@Vister81: NIE. Szukaliśmy jakieś pół roku temu kumplowi samochodu przez... 3 miesiące. Budżet też był około 10000zł.

Accord tej generacji jest pięknym samochodem, szczególnie urzeka mnie kokpit i zegary. Ale nie oszukujmy się, wiekowe Japońce są wiekowe, szczególnie jeżdżone po naszych drogach w
  • Odpowiedz
  • 0
@qras okej, ale można kupić auto za 3, 6, 9 czy 100 tysięcy. I każde będzie miało swoje wady.
Tak samo moja 626. Kupiłem ją za 3400, pierwszy serwis i blacha kosztowały mnie jakieś 2000 złotych. I od tamtej pory, oprócz normalnego serwisowania, nie ma większych kosztów. Też mam kumpla mechanika i mówi co innego :P

@robsosl pluję sobie w brodę, bo przy oglądaniu 626 trafił się Accord, czarny, z
  • Odpowiedz
@Vister81 jako posiadacz zacnego wozidupa jakim jest accord vi mogę powiedzieć, że się da do tej kwoty wyrwać coś dobrego. Ja co prawda kupiłem takiego do zainwestowania trochę, ale to z racji na to, że na pierwszy samochód nie szukałem igły
Co do samego zakupu, to jak chcesz mieć jakąś większą pewność, to poszukaj na hakp.pl a nawet jeśli nie samego samochodu, to znajdziesz tam sporo speców, którzy za flaszkę mogą
  • Odpowiedz
myślałem o 406 coupe

@Vister81: same gruzy. Odpuść. Też kiedyś szukałem. Jak chcesz Coupe, to z czystym sercem polecam Hyundaia Coupe\Tiburon. Silniki 2.0\2.7 V6 pancerne, tylko w tym drugim od razu po zakupie, profilaktycznie wymień panewki, bo z gównolitu były fabryczne. Koszt niewielki, łatwy dostęp od miski olejowej i śpisz spokojnie. Tylko ostrzegam - auto dwuosobowe, bo tylna kanapa to bardziej przedłużenie bagażnika. Też oglądałem i siedziałem w środku. Klaustrofobia.
  • Odpowiedz
  • 0
@kradnolud dzięki, na pewno sprawdzę stronę.

@Zielony34 hyundai coupe też bardzo mnie kręcił swojego czasu, ale jednak to za mały samochód... No a za S40 też się rozglądam, ewentualnie Mondeo MK3, ale to chyba trochę ponad budżet.
  • Odpowiedz
Mondeo MK3

@Vister81: w benzynowych silnikach brak hydrauliki, jak się luz zaworowy zrobi, to wymieniasz komplet szklanek z rozrządem, koszt 1000-1200zł. Odpuściłem. Jedyny silnik wart uwagi to 2.5V6 170KM od Jaguara, ale to, co jest na rynku wtórnym, to wszystko jest zajeżdżone, w pierwszej kolejności może Ci dmuchnąć uszczelki pod głowicami - koszt 1800-2000zł No i jeszcze 3.0 V6 jest spoko, ale to już koszta i OC i spalania. Za
  • Odpowiedz
@Vister81: ja polecę skodę fabię drugiej generacji. Pooglądaj sobie i zastanów się. Komfortowe autko w dobrym roczniku za śmieszne pieniądze.

Rodzice kupili półtora roku temu, przez rok używałem tego autka w 98% tylko ja. Kilka miesięcy temu auto przejęła mama, a ja jeżdżę gównem - myślę, czy nie kupić sobie takiej samej fabii, bo to jest naprawdę wygodne współczesne autko.

Teraz niby nie jeżdżę dużo (gdy przestałem jeździć na uczelnię)
wyjdezpiwnicy - @Vister81: ja polecę skodę fabię drugiej generacji. Pooglądaj sobie i...

źródło: comment_KL5RzuX8Cd9hC6q8nbAalecVGlQIbYsG.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@Vister81: półtora roku temu kupiłem 8500 w miarę zadbanego . od tej pory wymieniłem tylko rozrząd świece paski i sworznie . polecam fajnie się jezdzi , chociaz w tym tygodniu jezdzilem accordem vii i to bedzie nastepne co kupie :D
  • Odpowiedz
@Vister81: To nie jest honda tylko rover z logo hondy,miałem kiedyś poprzednią generacje i to był dramat,finalnie włożyłem w nią około 4k a z braku sił do tego ścierwa sprzedałem za 500zł.
  • Odpowiedz
  • 0
@Minesr33 użytkowników. Brat ma od 6 lat. I oprócz oleju i gazu, który się kończy, nie ma problemów. Rudej nawet nie ma. To samo kolega z pracy. No i znajomy mechanik, o którym wspominałem, serwisuje sporo Japończyków i Accord przyjeżdża głównie na zawory, olej i jakieś części zawieszenia.
  • Odpowiedz