Wpis z mikrobloga

Rządy Prawa i Sprawiedliwości to nic innego jak demokratyczna wersja powstań chłopskich, tak zakorzenionych w naszej narodowej tradycji.

Dzisiejsi chłopi nie orzą pola jak to było 100 lat temu, ale pracują za minimum krajowe zmuszeni patrzeć jak ich szef jeździ sobie na wakacje do Dubaju i kupuje nowego Mercedesa. Chłop w pierwszej kolejności kieruje się instynktem, później zaś dopiero świadomie posługuje się rozumem. Jeśli już nawet chłop zdecydował się z rozmysłem użyć mózgu, to myśli jego są raczej przyziemne, ograniczają się do czysto praktycznych spraw jak ilość pieniędzy w portfelu. Niezdolny jest do myślenia zarówno abstrakcyjnego, jak i w większości przypadków perspektywicznego, stąd np. permanentna niechęć do wykupowania ubezpieczeń. Awersja do myślenia przejawia się też często poprzez przerzucanie obowiązku podejmowania trudnych decyzji na innych. Chłop bardziej wierzy temu co uradzili chłopscy liderzy niż własnemu zdrowemu rozsądkowi.

Chłopstwo jest religijne, przy czym religijność ta ogranicza się w zasadzie do obrzędowości. Cechuje go także duża doza hipokryzji: każde święto musi być obchodzone, każdy występek gromiony jako obraza boska, ale jednocześnie każda okazja jest dobra jeżeli jest w chłopa interesie. Zaniżenie ceny samochodu by mniej podatku zapłacić, szturm na cukier o 1 PLN tańszy, wykorzystywanie promocji Lidla by go okradać z towaru itp

Kolejną charakterystyczną cechą nowego chłopa jest jego przeświadczenie o własnej sile, oraz oparte na prawie silniejszego poczucie sprawiedliwości. Te poczucie siły wynika z łączenia się chłopów w stada, gardzą oni indywidualizmem przekładając niezmuszający do wysiłku intelektualnego kolektywizm. Ciekawe jest też to, iż aby chłop mógł zrozumieć cokolwiek, musi to zostać przeniesiona na jego lokalny grunt i to zarówno pod względem geograficznym jak i intelektualnym, dlatego należy do nich mówić językiem prostym, by nie poczuł się obrażony własną głupotą.

Polska to państwo chłopskie i tak jak kiedyś wieś walczyła z sąsiednią wsią, tak teraz Polska walczy.

#polityka #neuropa #4konserwy #przemyslenia #socjologia
  • 46
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

a te państwa mają jakieś nazwy?

Oczywiście. W Europie najbardziej książkowy przykład w ostatnich 2-3 dekadach to to Grecja oraz Chorwacja.

I co konkretnie jest przedmiotem tej głębokiej analizy, dynamika rozwoju?

Tak, ale w długim okresie.

Jak
  • Odpowiedz
Ważne decyzje był podejmowane właśnie w sposób opisany przez OPa. W innych krajach nie dochodizło do tego lub nie dochodizło tak często.

@chanelzeg: Ile konkretnie krajów przebadałeś pod kątem historycznym i jak wyglądają statystyki procentowe na przestrzeni lat, tj. progi zmiany, oraz jaką posiadają dokładność? Zakładam że to Grecja i Chorwacja, czekam na źródła porównawcze.
  • Odpowiedz
@Usmiech_Niebios: Statystyki procentowe czego?
Progi zmian czego?

Przeanalizowałem około 30 krajów, głównie Europy, ale nie tylko i ta prawidłowość występowała zawsze. Tzn. głupi, nieużywający rozumu, ale kierujący się emocjami (w Polsce nazywamy to sarmatyzmem), naród = bieda i regularne upadki.
  • Odpowiedz
Statystyki procentowe czego?

Progi zmian czego?

częstotliwości rzecz jasna.

Ważne decyzje był podejmowane właśnie w sposób opisany przez OPa. W innych krajach nie dochodizło do tego lub nie dochodizło tak często.

Na przestrzeni wieków zakładam że była różna - zmienna w czasie.
  • Odpowiedz
częstotliwości rzecz jasna.

Częstotliwość czego?

Na przestrzeni wieków zakładam że była różna - zmienna w czasie.

@Usmiech_Niebios: częstotliwośc tych kryzysów/upadków? Tak byłą nieregularna i częstsza w krajach z dużą ilością głupców, jak
  • Odpowiedz
@Usmiech_Niebios: > Decyzji podejmowanych w sposób opisany przez OPa. Zakładam że skoro tak napisałeś to masz kryterium logiczne selekcjonujące je.

To nie jest coś 0 1 bo jest to zjawisko socjologiczne, które jest płynne i liczbowo nieokreslone tak jak nieokreślona jest liczbą miłośc matki do dzieci. Liczbowo możemy jedynie zapisac skutki działania ludzi głupich, a to patrząc na statystyki ekonomiczne albo też np. ilość ofiar w różnego rodzaju wojnach bo jakiemuś
  • Odpowiedz
@chanelzeg:

To nie jest coś 0 1 bo jest to zjawisko socjologiczne, które jest płynne i liczbowo nieokreslone tak jak nieokreślona jest liczbą miłośc matki do dzieci.

Wow, a jednocześnie można napisać:

Chłopi (mentalni) są wszędzie, tyle, że w Polsce jest ich
  • Odpowiedz
Ja nie podejmuje się dyskusji na tematy o których nic nie wiem i tobie też to poelcam.

Może w Polsce nie mam dowodów, ale na Wykopie na pewno.

@chanelzeg: XD
  • Odpowiedz
@Usmiech_Niebios: Tak swoją drogą, ty jesteś na prawdę bezczelny. Nie masz pojęcia nawet o tym jak kształtowało się historyczne bogactwo kraju w którym żyjesz/urodziłeś się, a wołasz o prace doktorskie dotyczące zawansoanych zagadnień bogactwa kilkudziesięciu krajów świata. To jakby dziecko, które zaczęło mówić "mama" chciało czytać ksązki uniweryteckie na temat fizyki kwantowej xD
  • Odpowiedz
@chanelzeg: generalnie wnioski wysnułeś takie że nie wierzę w nawet jedno przejrzenie przez Ciebie jakiegokolwiek opracowania, a co dopiero zbadania korelacji historycznej w jakimkolwiek okresie XD I to że poprosiłem o źródło nie znaczy że go nie znam/nie mam pojęcia o historii, tylko że można korzystać z różnych tak na przyszłość, przy czym na Twoje jedyne źródło wygląda "chłopski rozum". A Twoja metafora ładnie odnosi się do Ciebie - tylko
  • Odpowiedz
@lakukaracza_: Dzięki ludziom takim jak Ty PiS wygra kolejne wybory ... a potem jeszcze kolejne. Ponieważ opozycja generalnie zamiast robić pomost pomiędzy obecnymi wyborcami PiSu a swoją partią przed przyszłymi wyborami naiwnie uważa, że wygra konkurs w obrzucaniu się gównem. Nie ma narracji w stylu "ok, słuchajcie ... jesteśmy w tym miejscu rozwoju, nie damy wam od razu 500+, zmniejszymy ilość beneficjentów, ale ... powiedzmy za 10 lat wasze wypłaty
CyfrowyD - @lakukaracza_: Dzięki ludziom takim jak Ty PiS wygra kolejne wybory ... a ...

źródło: comment_ZCOo2L28q5tzzdHxmAk1Ki1LH4oVHtQP.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@CyfrowyD:

Dzięki ludziom takim jak Ty PiS wygra kolejne wybory ... a potem jeszcze kolejne. Ponieważ opozycja generalnie zamiast robić pomost pomiędzy obecnymi wyborcami PiSu a swoją partią przed przyszłymi wyborami naiwnie uważa, że wygra konkurs w obrzucaniu się gównem. Nie ma narracji w stylu "ok, słuchajcie ... jesteśmy w tym miejscu rozwoju, nie damy wam od razu 500+, zmniejszymy ilość beneficjentów, ale ... powiedzmy za 10 lat wasze wypłaty
  • Odpowiedz
wiadomo, że to jedynie moja subiektywna ocena.

@lakukaracza_: Jesteś po prostu klasistą, a ten post doskonale pokazuje, dlaczego PiS wygrał, a mieszczańsko-inteligenckie (czy raczej kreujące się na takie) PO czy .N nie mogą się pozbierać.

Mamy tu wszystko:
-pogarda
  • Odpowiedz
-pogarda do innych

Gardzę brakiem szacunku do prawa i konformizmem - przepraszać nie będę

-stereotypizacja

No nie wiem gdzie. Po prostu moje obserwacje. Codziennie mam do czynienia z ludźmi pracującymi za min krajowe.

@lakukaracza_: Na podstawie małej grupy znanych Ci osób stworzyłeś sobie stereotyp, którym usprawiedliwiasz swoje poczucie wyższości. Spróbuj przeczytać z dystansem i w miarę obiektywnie ocenić to, co
  • Odpowiedz