Aktywne Wpisy

darknightttt +19
Dlaczego faceci mają taki duży problem z przyjęciem odmowy? Spotykamy się chyba 8 miesięcy ale zniknęło wow i chciałam grzecznie to zakończyć. Reakcja była nerwowa i tysiące pytań co źle zrobił i przypominanie jak się starał i co zrobił dla mnie a ja powtarzałam że nie chodzi o to bo był ok tylko ja już tego nie czuję.
Nie daje spokoju i jest zdziwiony bo "wszystko układało się pomyślnie i mógł tyle
Nie daje spokoju i jest zdziwiony bo "wszystko układało się pomyślnie i mógł tyle

Przegrywex +19
Napisz markę, model i rocznik samochodu (może być też rodzaj paliwa i silnik), a powiem ci czy jesteś chuop czy oski.
#motoryzacja #przegryw #samochody #glupiewykopowezabawy
#motoryzacja #przegryw #samochody #glupiewykopowezabawy

@Virgo92: każda VM mostkowana i już?
@Virgo92: pomyślałem że tak będzie prościej skonfigurować router, bez ustawiania subinterfejsów
https://wiki.xenproject.org/wiki/Xen_Networking#Bridging
Natomiast czemu Xen? Wiele firm od niego ucieka. Lepiej Proxmox (KVM + LXC) bądź ESXi.
Natomiast routery obsługują reguły fw dla adresów IP niż portów :P
@Virgo92: czemu ucieka i czemu lepiej kvm?
Np. Xen nie ruszy z dyskami NVMe i płytą główną z UEFI. Proxmox tego problemu nie ma. Ogólnie Xen to trochę egzotyka w porównaniu do KVM (chodzi o popularność). Po /r/homelab widzę, że Xen specjalnie fanów raczej nie ma zbyt wielu
na /r/homelab tam masz czasami sprzęt za kilkanaście koła bo ludzi to kręci. Ale większość to US więc sprzęt tani jak barszcz. R710 to chyba najbardziej popularny serwer tam :D
Kilkanaście koła to tyle co nic w serwerowni... to są nadal hobbyści-dłubacze (r710 to budżetowy sprzet), więc raczej pytałbym adminów.
U mnie Xen działa niezawodnie od paru lat na kilku maszynach, u znajomych również i tak dlatego się dopytuję dlaczego miałby być egzotyczny, bo mogłem coś przegapić:) Jedną maszynę z KVM zresztą też mam, ale to akurat z
Czy ja wiem czy nic? Znam kilkanaście osób stamtąd i wielu z nich to wymiatacze 50k/msc. Wolą zapchać szafę 710 jak czymś nowszym bo ceny są zabójcze (zwłaszcza w EU). Mają kilkanaście takich "tańszych" serwerów (z mocnymi podzespołami) i w sumie wiele z nich ma czasem po minimum jednej szafie :D W USA mają nowsze rzeczy
Może kwestia branży. U mnie tylko Xen, jeżeli chodzi o wirtualki. Bo w większości po prostu gołe maszyny. Hyper-V faktycznie jest spoko, tylko że nie oferuje niczego więcej ponad to, co xen, więc jak już się ma jedno, to nikt
Być może specyfika branży w której pracujesz. Ja zahaczam o ogół IT i przestawiłem co widzę na codzień.
Czytałem o tym ale nie mam czasu potestować. Z resztą wirtualizuje na NUCu od Intela więc (✌ ゚ ∀ ゚)☞