@Sidney1: nie udało mi się nawet rozwikłać pierwszej części ( ͡°ʖ̯͡°) jakie jest typowe podejście do takiego zadania? Powinienem zbudować tablicę i policzyć najkrótszą drogą między danymi indeksami, czy jest jakieś matematyczne rozwiązanie na które nie wpadłem?
@zethaer: pierwszą część zrobiłem tak licząc jaki wymiar będzie miała tablica zawierająca input nxn czyli następny większy pierwiastek i odległość w jednej płaszczyźnie to będzie to n- środek(położenie 1), a drugi resztą z dzielenia policzysz odległość od ostatniego elementu tablicy i tak policzysz odległość w drugiej płaszczyźnie. Chyba średnio wyszło mi to tłumaczenie.
@zethaer: to na przykładzie XD jakbyś miał liczbę 21 i chciał zbudować tablicę n x na (kwadrat), to musisz ją zrobić 5 na 5. TO pierwiastek z 21 jest między 4 a 5. 21 będzie na którymś skrajnym boku odległość w jednej płaszczyźnie 5-3=2 (3 bo jedynka od której zaczynasz jest na pozycji 3 3). I teraz jak odejmiesz od ostatniego elementu(25) liczbę której szukasz 21 to odległość od pozycji 5
@zethaer jakbyś się jeszcze głowił nad tym, to w treści zadania masz link do Wikipedii, gdzie jest wzór na liczenie odległości. Musisz jedynie zareprezentować szukana liczbę w pamięci by poznać jej współrzędne. Tablica dwuwymiarowa jest spoko, ale pewnie są jeszcze inne sposoby.
@Sidney1: @j4ace: okazuje się że po zbudowaniu tablicy w danym szyku reszta była już prosta. Szkoda że dopiero teraz ale mam zaliczone, lepiej późno niż wcale ( ͡°͜ʖ͡°)
Patrzcie co dali wczoraj w kąt ekranu na jakiejś amerykańskiej stacji, odliczanie do końca tlenu xDDDDD ale oni mają #!$%@? w głowie #titanic #titan ##!$%@?
#adventofcode